Portekiz'e de bir şey olmaz
Yunanistan, İspanya derken Portekiz gündeme geldi. Geçen hafta ekonomi gündeminde "Portekiz Krizi "vardı.
Aslında Portekiz krizi "Kendine dert arayanlara fırsat" yaratıyor. Portekiz'e bir şey olmaz. Yunanistan'ı bile kurtaran AB mafyası Portekiz'i nasıl olsa batırmaz. Yüzdürür.
Yunanistan'ın ve Portekiz'in sorunu ne ?
1)Bu ülkeler önce bütçe açığı veriyor. Yunanistan'ın bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 9.6,Portekiz'in yüzde 7.3 (Türkiye'nin yüzde 4.0)
Demek ki Portekiz'in bütçe açığı Yunanistan'ınkinden küçük.
2)Bütçe açığını kapatmak için bu ülkeler borçlanıyor. Borçlanmayı da euro ile yapıyor. Bütçe açığı devam ettikçe borç büyüyor,borcun ana para ve taksidini ödemek zorlaşıyor.
Yunanistan'ın AB tanımlı kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 126.8, Portekiz'in yüzde 76.1 (Türkiye'nin yüzde 45.5)
Görülüyor ki, Portekiz'in dış borcunun ağırlığı Yunanistan'ınkine göre daha az.
3) Yunanistan'ın milli geliri (üretim gücü) 327 milyar dolar, Portekiz'in 247 milyar dolar.(Türkiye'nin 780 milyar dolar)
AB ülkelerinin borçlarının hemen tamamı BD ülkelerinin bankalarının riski. İşte bu nedenle borçların ödenememesi ülkelerde endişe yaratıyor.
Yunanistan'ın borçlarının büyük bölümü Alman, Fransız ve İngiliz bankalarına idi. Portekiz'in İspanya'daki bankalara büyük ölçüde borcu olduğu belirtiliyor.
AB ve IMF yetkilileri Portekiz'den ne istiyorlar ?
1)Harcamaları kısınız, kemerleri sıkınız, daha çok vergi toplayınız da bütçe açığı azalsın,yeniden borçlanmaya gerek kalmasın diyorlar.
2)Borçların ana para ve faizlerini ödeyemezseniz alacaklı bankalar zarara uğrar, biz AB fonlarından veya IMF kanalından Portekiz'e yeni krediler verelim, siz alacağınız bu yeni krediler ile eski borçlarınızın taksidini ve faizini ödeyiniz diyorlar.
Portekiz ise AB ve IMF yardımı adı altında zaten ağır olan borç yükünü daha da ağırlaştırmak istemiyor. Borcu mevcut boyutu içinde eritmenin yolunu arıyor.
Mevcut boyutda eritmek ne demektir? Borcun vadesi uzatılır. Bir bölümü silinir. Faiz oranları düşürülür.
Bu tür bir yapılanma olmadan, AB ve IMF desteği kabul edilirse, vadesi gelen bölümlerin yenilenmesinde, artan risk nedeniyle daha yüksek faiz ödemek zorunluluğu ortaya çıkar.
Portekiz'in içerideki sallantılar sonucu istifa eden Başbakanı Jose Sokrates, katıldığı AB liderler zirvesinde "Portekiz'in dışarıdan yardıma ihtiyacı yok. Biz kendi bütçemizi kendimiz yapacağız. Bütçe açığını küçülteceğiz.Sonra da alacaklılarla konuşacağız" diyor.
Açık anlatımıyla Portekiz can derdinde, alacaklı AB'li dostları mal/para derdinde.
Sonunda ne olur ? Yunanistan'a ne oldu ? Yunanistan Portekiz'den daha kötü bir görünümde. AB ülkeleri kıyameti kopardı. Sonra sesler kesildi. Değişen nedir ? Yunanlıların yaşam şekilleri mi değişti ? Daha az yiyorlar, daha az içiyorlar bir durum mu var ?
AB Ülkeleri Yunanistan'ı nasıl yüzdürüyor ise, Portekiz'i de yüzdürecek.
Bütçe açığı milli gelirinin yüzde 32.3'üne ulaşan milli gelirinin yüzde 97.4 'büyüklüğünde borcu olan Irlanda'nın sorununu gündemden kaldıranlar Portekiz'in sorununu mu çözemeyecek ? Biraz tartışılır. Sonra çözülür (Yunanistan,Porkekiz ve İrlanda ekonomilerinin toplamı, Euro Bölgesi ülkeleri ekonomilerinin (AB'nin tümü değil) yüzde 7'sini oluşturuyor. Küçük ekonomilerin sorunlarını çözmek daha kolay).