Polimetre araştırmasının ortaya koyduğu dört siyaset öngörüsü…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Polimetre şirketinin önümüzdeki dönem siyaset gündeminin şekillenmesinde yer almasını beklediği dört öngörüsünü sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü bu öngörülerin hayata geçmesi halinde siyaset sahnesinde önemli tartışmalar ve değişimler olacaktır.

Davutoğlu ve Babacan’ın kuracakları partilerin parlamentoda değişime neden olabileceği ve erken seçim kararı alınabileceği bir süredir siyaset kulislerinde tartışılıyor. Polimetre araştırma şirketi bunu ele alarak “Erken seçim olur mu?” sorusuna yanıt aradığı araştırmasını düzenleyerek ağustos ayı başında yayınladı. Araştırmada önümüzdeki dönemle ilgili öne çıkan dört öngörüyle karşılaşıyoruz.

Önce bu öngörüleri sıralayalım:

-Önümüzdeki 11 ayda Erken Seçim olmayacağını,

-Önümüzdeki günlerde Anayasa değişiklik taleplerinin konuşulmaya başlanacağını,

-Hatta Anayasa değişikliği için halk oylaması yapılabileceğini,

-Meclisteki boş koltuklar (11) için 27 Aralık 2020’de ara secim yapılabileceğini öngörüyoruz.

Bu sonuca hangi gerekçelerle vardıklarını açıklarken, “Cumhur İttifakı’nın erken seçim kararı alacak çoğunluğunun bulunmadığı, Cumhurbaşkanı’nın tekrar aday olamayacağı için erken seçim kararı almayacağı, muhalefetin yerel seçimlerden sonra erken seçim talebini dile getirmemesi, Cumhur İttifakı’nın oy sayısını artırsa bile milletvekili sayısını artıracak düzenleme yapmadığı belirtiliyor.

Cumhur İttifakı’nın 340, diğer partilerin 249 milletvekilliğine sahip olduğu, 46 milletvekilinin ayrılmasıyla Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu kaybedeceği için Bahçeli’nin İYİ Parti milletvekillerine çağrı yaptığı iddia ediliyor.

AKP/MHP’nin bir önceliğinin çoğunluğu kaybetmemek ve seçim kararı alacak 360 milletvekili desteğine ulaşmak olduğu belirtiliyor. Bunun sağlanması halinde sonraki hedefin halkoyuna gitmeden Anayasa değişikliği yapma hakkını elde edeceği 400 milletvekili ulaşmak olduğu araştırmada altı çiziliyor.

Anayasanın 101. Maddesinde bir kişinin en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebileceğinin belirtildiği, Erdoğan’ın iki kez seçildiği için mevcut Anayasaya göre tekrar seçilemeyeceği için, Anayasa değişikliği tartışmalarının başlayacağı iddiası buna dayandırılıyor.

Cumhur İttifakı’nın erken seçimi neden tercih edip etmeyeceği konusunda araştırma sonuçları içerisinde irdeleniyor. AKP/MHP’nin mecliste erken secim kararı için sayısal çoğunluğunun bulunmadığı mecliste grubu olan partilerden birini yanlarına alarak böyle bir karar alabileceklerinin de altı çiziliyor.

Bakalım bekleyip görelim, Polimetre araştırmasında yer alan dört öngörünün hangileri, önümüzdeki dönemde siyaset gündeminde yer alacak. Bu öngörüler hayata geçerse, siyaset sahnesinde önemli tartışmalar ve değişimler olacağını düşünmek yanlış olmaz…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar