PMI martta iniş eğilimini sürdürdü
Ekonomide ve özellikle imalat sanayinde beklentilerdeki değişim kısaca PMI diye adlandırılan Satın Alma Endeksinden –Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nden izleniyor.
Bu endeksin Mart ayı verilerine göre yapılan değerlemeler şu tabloyu ortaya koyuyor:
• İmalat sanayindeki beklentileri gösteren PMI endeksi Mart ayında 53,4’ten 51,7’ye gerileyerek Ağustos ayından bu yana en düşük çizgiye indi.
• Buna rağmen endeks, 8 aydır endeksin 50 eşik seviyesinin üzerinde duruyor..
• Mart ayında imalat sanayinde işler yavaşlamakla beraber, artış seyrini korudu. Ekonomide yeniden dengelenme sürecinin devam ettiğini gösteren işaretler var.
• Dış ticaret rakamları, tüketici kredileri, beyaz eşya ve otomobil satışları, kapasite kullanım oranları gibi diğer öncü göstergelerdekine benzer şekilde, endeksin alt kalemleri de yılın ilk çeyreğinde iç talebin zayıf seyrettiğini ve ihracatın ekonomideki ivme kaybını sınırladığını ortaya koyuyor.
• Toplam siparişler ve ihracat siparişlerinde görülen artışlar Şubat ayına kıyasla Mart ayında yavaşlarken, ihracat göreceli olarak daha iyi bir gelişme eğilimini sürdürdü.
• İstihdam güçlü seyrini korudu ve endeksteki düşüşü sınırladı.
• Girdi maliyetlerindeki artış ivme kaybetmesine rağmen Mart ayında artmaya devam etti.
Bunlar, Mart ayı PMI endeksine dayalı olarak Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü‘nün değerlendirmeleri.
Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin hazırlanmasında sorumluluk taşıyan HSBC iktisatçısı Melis Metiner’in değerlemesi ise şöyle:
• Mart ayında nihai ürünler ve yeni siparişler son 7 ayın en zayıf büyümesini yaşadı.
• 2014 Yılının başındakine göre biraz zayıflasa da enflasyon baskısı önemini koruyor.
• İstihdam artışı devam ediyor.
Sayın okuyucularıma pek bilinmeyen bu PMI endeksi konusunda da özet bilgi vermek istiyorum.
Endeks Markit Economics isimli uluslararası bir araştırma kuruluşunun şemsiyesi altında düzenleniyor.
Markit Economics katılımcı panelleri ile ticari anket düzenleme konusunda uzmanlaşmış, ekonominin farklı alanlarında veri derleyen bir kuruluş.
Her ay 30 ülkede 20 binden fazla özel sektör şirketinin yararlandığı kısaca “CDS, PMI, iTraxx, CMBX, Lance, CDX, ISDA Amend, ABX, IOS, iBoxx” diye adlandırılan on özel anketl var...
Bunların en fazla ilgi göreni dünyanın değişik ülkelerinde imalat sanayi ile ticari kesimdeki değişimin izlenmesine imkan veren ve PMI (Purchasing Managers’ Index – Satın Alma Yöneticileri Endeksi) ile ilgili anket çalışması.
PMI şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet satın alma eğilimlerinin izlenmesine imkan veren bir gösterge. Endeks için aylık anketler düzenleniyor. Her ay 400 dolayındaki şirketin satın almadan sorumlu yöneticilerine, ”Yeni siparişler-Üretim-İstihdam-Tedarikçilerin teslim süreleri-Girdi stoku” konularındaki değişimler sorularak verilen cevaplar değerlendiriliyor.