Plastikçilerin derdi bitmiyor..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

 

 

 

Plastik sektörü sıkıntılı.. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Gıda İle Temas Eden Madde Ve Malzeme Üreten İşletmelerin Kayıt İşlemleri İle İyi Üretim Uygulamalarına Dair Yönetmelik "uygulamasının getireceği ek maliyetlerle uğraşırken diğer yandan da naylon poşetler yerine Biyobozunur poşetle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy ve PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci ,PAGEV Başkanı Mehmet Uysal ile İKMİB Başkanı Murat Akyüz bu sıkıntıları çözebilmek için birlikte çaba gösteriyorlar..
Plastik sektöründeki, 6 bin firma arasında gıda sektörü için plastik mutfak eşyası ve  ambalaj üreten yaklaşık üçyüz firma faaliyet gösteriyor.
1 Haziran 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni uygulama iki noktada sıkıntı yaratıyor.
Birincisi; Bakanlığın üretim izni verilen plastik ürünlerin altında yer alan kayıt işlemlerini gösterir numaraların yeniden düzenlenmesi bir başka ifade ile kayıt işlemlerini gösteren numaraların değişikliği.
Bu değişiklik üretimde kullanılan kalıplarda revizyon işlemini de beraberinde getiriyor.
Bir kalıbın revizyon maliyetinin bin TL civarında olduğu düşünüldüğünde sektörün bu durumda mali yükünün yaklaşık 500 milyon dolara ulaşabileceği belirtiliyor.
İkincisi ise ise sorumlu müdür konusunda yaşanıyor.
Üretici firmalar, daha önceki yönetmeliklere göre sorumlu müdür olarak çalıştırılan mühendis statüsündeki personellerinin haklarının ellerinde alınması.
PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy'un yönetmelik değişikliğine ilişkin değerlendirme ve önerileri dikkat çekici.
"Bildiği gibi mevzuatımız AB mevzuatına paralel olacak şekilde sürekli yenileniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme de bu yönde olmakla birlikte gıda ile temas eden tüm kap ve ambalajların üzerinde bulunan üretici firmaya ait işaretlemenin bir yıl içinde yenilenmesi talep edilmektedir.
Öncelikle yönetmelik çıkmadan önce bu konuda ilgili sivil toplum örgütlerinden görüş alınmamıştır. Plastik malzemelerde kalıp/ürün maliyeti oranı diğer malzemlere göre daha yüksektir.
Plastik işleme kalıpları pahalı olmaları sebebiyle ancak uzun sürede ve yüksek adetli üretimlerde kendini amorti etmektedir.
Söz konusu düzenlemenin müsaade ettiği bir yıllık geçiş süresi bu sebeple yetersiz kalacak ve işletmeler daha amorti edemedikleri kalıpları değiştirmek veya revizyona sokmak için ciddi harcamalar yapacaklardır.
Önerimiz yeni yasanın sadece yeni üretilecek kalıplara uygulanması, düzenlemeden önce üretilmiş kalıpların ise pratik ömrünü tamamlayana kadar mevcut işaretleri ile devam etmesidir."
Başkan Aksoy'un değerlendirmesi özetle bunlar..

***

Sektörün uğraştığı bir başka konu da biyobozunur poşet!..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, naylon poşet yerine doğada kısa sürede kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanılması için çalışma başlatması üzerine PAGDER de bu konuda katkıda bulunmak amacıyla çalışmalara başlamış.
Başkan Hüseyin Semerci, "Çeşitli ülkeler geleneksel poşetlerin çevreye zarar verdiği düşüncesiyle biyobozunur poşet kullanımına yöneliyor.
Ancak bu yönelmenin ne kadar doğru olduğu hala tartışma konusudur. Bağımsız kuruluşlar tarafından çeşitli araştırmalar yapılmış ve poşet kullanımın azaltılması için uygulanan yöntemler inceliyoruz.
Bakanlığın çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Ambalaj Sanayicileri Derneği, Migros, Carrefour, Tesco Kipa gibi büyük perakendecilerin temsilcileri, Vatan Plastik, Gema Polimer, Biyobozunur katkı üreticilerinin katıldığı bir toplantıda biyobozunur poşet üretiminde kalsit kullanımı, oxo bio katkılar, oxo bio kullanımı ve kompost edilebilir plastikler ile ilgili standartların belirlenmesine yönelik değerlendirmelerde bulunduk.
Amacımız halkımıza bu konuda da en doğru bilgileri sunmak" diyor.
Sektörün yaşadığı sıkıntılara yönelik yapılan çalışmalardan edindiklerim özetle bunlar..
Sektördeki STK'ların çalışmalara katkıda bulunmaya çalıştım umarım yaralı olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar