Plastik torbada halkı bilinçlendirmek zorundayız

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Plastik poşetleri 1980‘lerden sonra kullanmaya başladık. Daha önce marketlerden aldıklarımızı kese kağıdı ile veya file torbalarla taşırken, artık her gıda maddesi plastik poşete, torbaya girmeye başladı.

Şimdilerde yılda 1 trilyon adet poşet üretiliyor. Her 1 dakikada 1 milyon poşet çöpe atılıyor. Çöpe atılan poşetlerin 400-500 yıl ömrü var.

Plastik poşetin ana maddesi petrol. Bu nedenle doğada kalıcı olması yanında zararlı bir madde.

Kullananlar genelde plastik poşeti çöp olarak değerlendiriyor. Evlerden toplanan çöpün büyük bölümü plastik atıklar olarak çöp sahalarını dolduruyor. 

Geri kazanılamayan plastik poşetler su kaynakları ve çöp sahalarında önemli yer kaplıyor. 

Plastik poşetlerin sadece yüzde 1’i geri dönüştürülüyor, %99’u doğada kalıyor..

Türkiye, dünyada kişi başına en çok plastik poşet kullanan ülkelerden biri. Yılda kişi başına 440 adet büyüklü küçüklü plastik poşet kullanıyoruz.

Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yıllık kişi başı poşet kullanımı 200 adet. ABD’de ise 330 adet.

Şimdilerde plastik poşet kullanımını yasaklamayı veya hiç olmazsa azaltmayı hedef alan çalışmalar var.

Avrupa Birliği, üretici firmaları düşünerek tümden yasaklama kararı alamadı. Avrupa Birliği'nde şimdilerde tartışılan plastik poşetlerin para ile satılması.

Bazı ülkeler de şimdilerde plastik poşetler para ile satılıyor. Böylece alış veriş edenlerin daha az poşet kullanması hedef alınıyor.

Plastik poşet kullanımını yasaklayan ülkeler var. Bazı Batı ülkelerinde gıda maddesi satan marketler kendi kararları ile plastik poşet kullanımına son verdi.

Bilinçli tüketiciler bez torba ile alış verişe gidiyor.

Bizde de tüm plastik atıkların bu arada plastik torbaların, çöplere karıştırılmadan değerlendirilmesi, çevre kirliliğini önleyecek. 

Tüketiciler plastik poşetlerin zararını öğrendiklerinde mutlaka daha az plastik torba kullanacaklar, plastik poşetleri ve diğer plastik atıkları diğer çöplere karıştırmayacaklar.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018