Plastik sektöründe enerji verimliliği
Bilindiği gibi enerji sektörü, ülkelerin kalkınma politikaları içinde hayati önem taşıyan stratejik bir alan niteliğindedir. Uluslararası Enerji Ajansı “Artan enerji fiyatları, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda gelişen duyarlılık, dünya enerji talebindeki artışa karşın tükenme eğilimine girmiş olan fosil yakıtlara bağımlılığın yakın gelecekte devam edecek olması, yeni enerji teknolojileri alanındaki gelişmelerin artan talebi karşılayacak ticari olgunluktan henüz uzak oluşu, ülkelerin enerji güvenliği konusundaki kaygılarını her geçen gün daha da artırmaktadır.” değerlendirmesiyle enerjide yaşanabileceklere dikkat çekmekte.
Dünyada, enerjide sürdürülebilirliğin sağlanmasına, dışa bağımlılığın azaltılmasına, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifl etilmesine ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çalışmalarda olduğu gibi ülkemizde de enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli kullanımının önemini artırmıştır. Bakanlık, enerji verimliliğini özetle; “Tüketilen enerji miktarının, üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarını önlemek, çeşitli atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi veya ileri teknoloji ile üretimi düşürmeden enerji talebini azaltması, daha verimli enerji kaynakları, gelişmiş endüstriyel süreçler, enerji geri kazanımları gibi etkinliği artırıcı önlemlerin bütünü“ olarak tanımlıyor. Ülkemiz ekonomisinde cari açığın büyük bölümünün enerji ithalatından oluştuğunu, cari açığı azaltmanın yollarından birininde enerjide verimliliğin ve tasarrufunun kaçınılmaz olduğunu bir kez daha anımsamamızda yarar görüyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji verimliliği stratejisi ve yasa da dahil olmak üzere, enerji verimliliğini desteklemek için gerekli adımlar atıldığını biliyoruz.
Enerji verimliliği konusunda tüm sektörler üyelerini bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yapmakta. Örneğin plastik sektörü de enerji verimliliği konusunda bir etkinlik düzenliyor.
PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci enerji verimliliğini ve düzenledikleri etkinliği şu sözleriyle dile getiriyor; “Günümüzde, sadece plastik sektörünün değil hemen hemen tüm sektörlerde enerji maliyetlerinin yüksekliği en önemli sorunlardan biri olarak karşımızı çıkıyor. Kendi iç kaynaklarıyla enerji ihtiyacını karşılayamayan Türkiye’de enerji açığının hızla artması nedeniyle oluşan ve sektörümüzün temel girdilerinden birini oluşturan yüksek enerji maliyetleri, ciddi bir tehdit haline gelmiştir. Rekabetçiliğimize, üretimimize, ihracatımıza ve sektörde yarattığımız istihdama son derece olumsuz yükler getirmektedir.
PAGDER olarak; en önemli girdi maliyetimizi yaratan, sanayicilerimizin büyümesinin önünde bir engel oluşturarak belini bükmeye devam eden bu önemli soruna çözümler sağlayabilme peşindeyiz.
Yapılan çalışmalar, çoğu plastik sanayicisi için iyi bir enerji yönetiminin hali hazırda harcanan enerji miktarından yüzde 30 oranında tasarruf yapılabileceğini ortaya koyuyor. Hatta bazı özel durumlarda ise bu tasarruf oranı yüzde 50 civarlarına ulaşabiliyor. Enerji maliyetinin doğru yönetimle iyileştirilebilir çok önemli bir gider kalemi olduğu inancıyla, “Plastik Sanayinde Enerji Verimliliği Semineri” düzenliyoruz. 24 Eylül’de, İstanbul ‘da CVK Park Bosphorus Otel’de düzenleyeceğimiz” Enerji Verimliliği Semineri”ne, plastik endüstrisinde imalat operasyonlarında kullanılan enerji ve enerji yönetimi konularında saygınlığı dünyaca kabul edilen Dr. Robin Kent’i (Tangram Technology Ltd., İngiltere), eğitmen - konuşmacı olarak davet ettik. Enerji verimliliği konusunda; plastik imalatında, püskürtmeli kalıplamadan, ekstrüzyona kadar birçok alanda 40 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Dr. Kent, malzeme mühendisliğinde yüksek lisans, Polimer Fizik alanında ise doktora derecesi sahibidir.
Dr. Kent, deneyimlerini başarı öyküleri ve örneklerle sunacak.
Seminerimize katılacak fabrika müdürleri/Proses mühendisleri, üretim süpervizörleri, hizmet programı yöneticileri / enerji yöneticileri, CEO’lar ve genel müdürler ile alım müdürleri / muhasebe bölümü yöneticileri ile enerji maliyetini düşürmenin, fatura bedelini azaltmanın yöntemlerini, “tüyolarını” değerlendirecek, enerji yönetimi konusunu detaylı bir şekilde ele alacağız.” Hüseyin Semerci’nin sektörüne ilişkin verdiği bilgiler özetle bunlar ..