Plastik sektöründe bir farklı adım..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

 

Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri (OSB) hakkında özet bir bilginin yanı sıra, Plastik Sanayicileri Derneği'nin (PAGDER) alkışlanacak bir girişimini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Geçtiğimiz hafta içinde PAGDER & ASLAN Özel Organize Sanayi Bölgesi 'nin lansman törenine katıldım. PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci ve OSB Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan ile konuşma olanağı buldum. Başkan Semerci'nin, "Neden 'Plastikçiler İhtisas OSB'yi kuruyorsunuz, size bu kararı aldıran ihtiyacı anlatabilir misiniz" soruma nasıl yanıt verdiğini önce Türkiye'deki OSB'ler konusunda özet bir bilgi sunduktan sonra aktarmak istiyorum.
4562 sayılı OSB Kanunu'na göre ülkemizde;
Karma OSB, farklı sanayi iş kollarında üretim yapan tesislerin yer aldığı OSB'yi;
İhtisas OSB, aynı sanayi iş kolunda ve bu iş koluna dahil alt sanayi gruplarında faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı OSB'yi;
Özel OSB, 4562 sayılı Kanun'un 26'ncı maddesine göre özel hukuk tüzel kişilerince veya gerçek kişilerce kurulması talep edilen OSB'yi;
OKSB, Organize Küçük Sanayi Bölgeleri,
olmak üzere dört tip organize sanayi bölgesi tanımlanmakta.
OSBÜK verilerine göre ülkemizde 266 OSB mevcut. Sayısal çoğunluk Karma OSB'ler de olmakla birlikte, mermer, deri, döküm, plastik, dokuma-konfeksiyon, mobilya-ağaç işleri, taşıt araçları yan sanayi, gemi inşaat, tarım, hayvancılık-besi, gıda, çiçekçilik sektörlerinde olmak üzere 27 ihtisas OSB bulunuyor.

ASREY (Kırklareli- Vize) ve Kale Seramik (Yozgat) olmak üzere iki özel OSB bulunuyor.
Şimdi gelelim PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci'nin sektöre ve ihtisas OSB'ye yönelik değerlendirmelerine:
"1969 yılında kurulan Plastik Sanayicileri Derneği - PAGDER 321 üyesi ile Türkiye Plastik ve Plastik İşleme Makineleri sektörünün en etkin sivil toplum örgütüdür. TÜİK verilerinde göre ülkemizde plastik ve kauçuk ürünleri imalatı yapan firma sayısı 14 bin 330.
Plastik ürünleri imalatı sanayi başta inşaat, tarım ve gıda olmak üzere imalat sanayi ve hizmet sektörü için ara malı üreten bir sektör niteliğindedir. Ara malı yanında ürettiği nihai ürünlerle günlük yaşamı kolaylaştırıcı bir rol oynamaktadır. Plastik ürünleri imalat sanayi 2003 yılında imalat
sanayi üretimi içindeki %3.15 olan payını 2008 yılında %3.77 düzeyine çıkarmıştır.
2011'de plastik ve kauçuk ürünleri imalatı sanayi ihracatı 6.2 milyar dolar, ithalatı ise 4.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve sektör 1.8 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiştir.
Plastik ve kauçuk ürünleri imalatı sanayi istihdama olumlu katkı yapan sektörler arasındadır.

İmalat sanayi toplam istihdamındaki payı açısından 23 sektör arasında sekizinci sırada gelmektedir.
Türk sanayisinin İstanbul merkezli olarak gelişmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan plansız büyüme ve çarpık kentleşme, büyük bir nüfus bakısıyla birlikte İstanbul'da yaşam alanlarının hızla azalması sonucunu doğurmuştur.

Gerek sanayiye tahsis edilebilecek bir arazinin kalmayışı ve gerekse İstanbul'un Türk sanayisinin yükünü taşıyabileceğinden daha fazla sırtlandığının geç de olsa anlaşılmasıyla sanayi tesislerinin şehir dışına çıkarılmasına yönelik tedbirler dönemine geçilmiştir.
Bu durum, farklı sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda işletmeyi sanayi tesisi kurulabilecek arsa arayışına sevk etmiştir.

Plastik sektöründeki benzer sorun ve talepleri yakından izleyen PAGDER Yönetim Kurulu, plastik sanayicilerinin bu türden ihtiyaçlarını karşılamak üzere 25 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirdiği özdeğerlendirme çalıştayında plastik sektörünün zayıf yönlerine başlıklarından birisi 'organize sanayilerde birleşemeyen, uzmanlaşamayan sektör' olarak karşımıza çıkmıştı.
O günden bugüne kadar 'toprak zengini ülkenin mekan fakiri sanayicileriyiz' söylemiyle konuyu hep sıcak tutarak yer arayışına girdik.

Yönetim kurulu olarak, plastik üreticilerini bir araya toplayarak modern bir üretim alanı oluşturmak ve üretim tesislerini şehir içinden çıkarmayı amaçlayan çalışmalarımızı hızlandırdık.
Kırklareli'nin Vize İlçesi'nde yer alan Türkiye'nin ilk özel OSB'sini PAGDER, arsası ve tüm hakları akdetmiş olduğu bir protokolle sektöre kazandırdı. Protokol ile bölgenin ismi, "PAGDER & ASLAN Özel Organize Sanayi Bölgesi" (PAOSB) olarak değiştirildi.

Plastik sektörü için, Türkiye'nin ilk plastik ihtisas OSB'si için hazır hale getirdik. Genişleme sahaları ile bölgenin büyüklüğü 120 hektara ulaşacak OSB, topamda 100-110 civarında plastik işletmesine ev sahipliği yapacak.

Kırklareli, teşvik uygulamaları bakımından ikinci bölgede yer almaktadır. Ancak, organize sanayi bölgelerinde bulunan işletmeler bulundukları ilin içinde bulunduğu bölgenin bir altındaki bölgenin teşvik imkânlarından yararlanabilmektedirler. Bu itibarla, PAOSB'de bulunan işletmeler üçüncü bölgede yer alan teşvik imkânlarından yararlanabilecekler.

PAGDER, üyelerine yatırım maliyetinin düşük olmasının yanı sıra lojistik olarak da üreticilere büyük kolaylıklar sunuyor. OSB'de şimdiden 14 firma yatırım kararı aldı."
Başkan Semerci'nin "Neden özel OSB'yi seçtiniz" soruma verdiği yanıt ise şöyle:
"Özel OSB 'lerde müteşebbis heyet yetki ve görevlerini yönetim kurulu üstlenmektedir. Bu durum, kamu OSB'lerine kıyasla özel OSB'lere esneklik, hız ve dinamizm kazandırmaktadır.
Özel OSB yönetim kurulunun parselasyon, imar planı, arsa tahsisi, tapu ve altyapı proje uygulamalarında ihale bürokrasisine takılmaksızın hareket edebilmesi yatırımcılara zaman, maliyet avantajı sağlamaktadır.

Kamu OSB'lerine kıyasla çok daha kısa sürede arsa tapuları katılımcılara verilebilmektedir. Katılım sürecinden itibaren 1-1.5 yıl aralığında tapuları vermeyi öngördüğümüzü söyleyebilirim.
Kamu OSB'lerinde iki yıl içerisinde yatırımı tamamlama koşulu sanayicilerimizi yatırım kararları öncesinde tedirgin eden en büyük unsurlardan biridir.
Malum, bulunduğumuz coğrafyanın zemini kaygandır, dünya ekonomisinin ise bağışıklık sistemi hasar almıştır, bir gün iyi bir gün kötü. Özel OSB'lerde yatırımı tamamlamak ile ilgili bir kısıtlama yok.

Sanayici yatırımını kendi koşullarına göre kendi planlayabiliyor."
Başkan Semerci ve PAGDER Yönetim Kurulu'nun sektöre  'Plastik İhtisas OSB'yi kazandırmaları gerçekten çok önemli bir adım.
Sektöre ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak bu değerli çalışmalarının plastik sanayicilerine yararlar getirmesini diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar