Plastik sektörü açısından Çin-Endonezya gezisi izlenimleri (II)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Endonezya Cumhuriyeti 17 bin 508 adada yerleşik 250 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık 4. ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesi...

Endonezya Cumhuriyeti üniter bir devlet olmakla birlikte 33 eyaletten oluşmakta.

Ülkede 300 etnik grup, 365 dil veya lehçe bulunmakla birlikte ulusal bir dil, etnik çeşitlilik ve çoğunluğu Müslüman olmak üzere farklı dinlerin bir araya gelmesiyle ortak bir kimlik geliştirilmiş. Nüfus Java, Sumatra, Bali, Kalimantem, Sulawesi ve Jaya adalarında yoğunlaşmış. 

Endonezya, Güney Asya’nın en büyük ekonomik aktörü olarak Türk iş adamları için keşfedilmeyi bekleyen bir pazar.  

İki ülke arasındaki ticaret verilerini tabloda inceleyebilirsiniz.  

İki ülke arasındaki  ticari  anlaşmalar ise: 
• Ticaret Anlaşması (29. 9. 1964)
• Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması (10. 5. 1998)
• Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleyici Anlaşma (15. 2. 2000)

Bu kısa bilgilerden sonra, Çin ve Endonezya gezisi sırasında DEİK tarafından düzenlenen Endonezya İş Forumu’na katılan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı

Yavuz Eroğlu ile izlenimlerini konuşma devam edeceğiz.

Yavuz Bey'in izlenim ve değerlendirmeleri şöyle:
“İş Konseyi,  Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeynbekçi ve Endonezya  Ekonomi Koordinasyon Bakanı Sayın Dr. Sofyan A. Djalil himayelerinde gerçekleşti.
PAGEV olarak, Endonezya’da Türk Plastik ve Petrokimya sanayi için işbirliği imkânlarını araştırdık. Dünyanın en büyük 13. plastik mamul işleme kapasitesine sahip Endonezya yıllık 4,3 milyon ton plastik işliyor. 

1,2 milyar dolar plastik hammaddesi ve 1,4 milyar dolar plastik mamul ihraç ederken; 5,7 milyar dolar plastik hammaddesi ve 2,1 milyar dolar plastik mamul ithal etmektedir. 

Bu haliyle Endonezya plastik mamulde 700 milyon dolar, hammadde de 4,5 milyar dolar dış ticaret açığı vermektedir.

İthalatını ağırlıklı Tayland, Malezya ve Çin’den yapmaktadır. En çok ithal ettiği hammadde, poliproilen ve polietilendir. En büyük ithalat kalemleri ise plastik film, levhalar ve kapaklardır. 
Türk plastik sektöründe de benzer bir tablo görülüyor. Sektör, 8,3 milyon ton işleme kapasitesiyle dünyada 7. AB’de ise 2. sırada yer alıyor. Maalesef Endonezya ile plastik sektörü olarak ticaret hacmimiz 40 milyon dolar gibi komik bir seviyededir ve Türkiye yönünden 34 milyon dolarlık açığa işaret etmektedir. Türkiye’nin Endonezya’ya toplam mamul ihracatı sadece 1,5 milyon dolar civarında olup yok sayılabilecek kadar azdır.

2,1 milyar dolar mamul ithalatı yapan ve çok hızlı büyüyen bir ülkenin nasıl bir potansiyeli olduğu ortada. Ama sadece bugünkü potansiyel değil gelecek içinde büyük potansiyel var.

Endonezya'nın da bizim 2023 hedeflerimiz gibi hedefleri mevcut. Endonezya’nın hedefi 2050 yılına kadar dünyanın ilk 5 ekonomisinden biri olmak. Hızla gelişmekte olan Endonezya’da, enerji ve alt yapı projelerinde yatırıma ihtiyaç duyuyor. Özellikle alt yapı için ihtiyaç duyduğu miktar 500 milyar dolar. Özellikle plastik inşaat malzemelerine büyük ihtiyaç duyulacak.

Yine ülke hızlı gelişim sürecinde ülkedeki AVM'lerin artması ve perakende sektörünün gelişimiyle daha sofistike ambalaja ihtiyaç duyacak.

PAGEV,  Endonezya’da eşdeğer dernekler ve firmalarla görüşmeler yaparak Türk firmalarının pazara girişi konusunda bilgi-alışverişi ve işbirliklerine ilişkin Endonezya–Türkiye Plastik sektör  raporu oluşturmuştur.

Tüm bu konularda Endonezya Cumhuriyeti Ekonomi Koordinasyon Bakanı Sayın Dr. Sofyan A. Djalil ile yaptığımız görüşmede kendisinin özellikle Türk yatırımcılara kapılarının açık olduğunu ve bu projelerden pay almalarını çok arzu ettiğini belirtmiştir.

Çok sıcak geçen görüşmelerde, kendi cep telefonunu da vererek, Türk yatırımcıların her türlü sorunu için kendisinden destek alabileceğimiz sözünü vermiştir.

Sözün özü Endonezya bakir ve hızla büyüyen, Türkiye ile iş yapmayı isteyen bir ülke.

Firmalarımızın  buradan muhakkak pay alması lazım. 

Biz her türlü desteğe hazırız.

Yavuz Bey'in Endonezya gezisine ilişkin izlenim ve değerlendirmeleri de özetle bunlar... 

hilmi-develi-tablo.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar