Piyasaların seyrinde Fed etkisi sürüyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

VOLKAN ONAT / Finansinvest

Çarşamba akşamı sonuçlanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrasında piyasalar Fed politikalarına bağlı olarak şekillenmeye devam ediyor. Her ne kadar Fed tahvil alım programından çıkış tarihine ilişkin net bir mesaj vermese de, yapılan açıklamalar Fed’in para politikasında izlediği patikadan daha erken çıkabileceğine yönelik beklentileri artırdı. Ancak, bu beklentilerin önümüzde yalnızca iki ayı kalan 2013 yılında gerçekleşme olasılığı oldukça düşük bir ihtimal. Buna karşın Fed tarafından yapılan son açıklamalarda ABD ekonomisindeki iyileşmeye yönelik yapılan vurgu, yatırımcıların bu çıkışı yeniden fiyatlamaya başlayabileceğine işaret ediyor. Ancak genel beklentiler, halen gelecek yılın ilk çeyreğinde sürecin başlaması yönünde. Bu nedenle kısa süreli dalgalanma sonrasında yeniden Mart odaklı beklentiler fiyatlamalarda etkili olacaktır.

Geçtiğimiz dönemde Fed yetkililerinin bizim gibi gelişmekte olan piyasaların görünümünün ikinci planda kaldığını belirtmeleri sonrasında, yakın vadede likidite musluğunu kısmaya başlaması, piyasalarda bir geçiş dönemine neden olabilir. Ancak büyümelerde toparlanmanın sürmesi halinde, olası bir düzeltme sürecinin yeni fırsatlar yaratabileceği de unutulmamalı. Bu görüş doğrultusunda kısa vadede temkinli, orta-uzun vadede ise iyimser bir tablonun bizi beklediği düşünülebilir.

Haftanın son işlem gününe gelmişken önümüzdeki haftanın ajandasına da bakalım.  İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları toplantılarının yanı sıra ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri haftanın öne çıkanları konumunda olacaktır. Merkez Bankaları tarafında önemli bir sürpriz beklenmezken, ABD’de geçtiğimiz dönemde yaşanan borç tavanı sorunu nedeniyle kamu tarafında yaşanan sıkıntıların ardından istihdam verilerinde bir bozulma görebiliriz. Özellikle Fed’in para politikasında izlediği patikadan çıkış yapacağı zamana ilişkin beklentilerin şekillenmesi bakımdan etkili olan verinin yakından takip edilmesi gerekiyor.

 

 


 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017