Piyasaların gözü parite , kulağı Euro Bölgesinde
Yeşim İPEK / Yatırım Finansman
Avrupa Birliği ülkelerinde giderek yayılan iktisadi kriz piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Avrupa'nın içinde bulunduğu iktisadi krizi nasıl yöneteceği konusundaki şüphe ve belirsizlikler nedeniyle Euro'daki kan kaybını durdurmak üzere alınan önlemler ve açıklamalar da yatırımcıları tatmin etmiyor.
Avrupa Birliği ekonomisindeki olası yavaşlama ve borç sorununun giderek yayılması euro üzerindeki baskıları daha da arttırdı. Avrupa Birliği'nin ortak para birimi euro bu yıl dolar karşısında %16 değer kaybetti. Kayıpların büyük kısmı ise 1 Mayıs sonrasında etkisini arttırdı.
Avrupa bankacılık sektörünün erimeye başladığı yönündeki tartışmalar ve Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini kontrol edebilmek için faiz arttırımına gidebileceği sinyallerine ; tasarruf akımının Euro Bölgesindeki büyümeyi olumsuz etkilemesi beklentileri de eklenince Euro/Dolar paritesi geçen hafta 1.18 seviyelerini gördü. Önümüzdeki dönemde yatırımcıların dikkatle takip etmesi gereken Euro/Dolar paritesindeki kritik seviye 1.18 kırılıra 1.15 ve 1.12 seviyelerinin test edilebileceği öngörülmekte.
Küresel kaygıların artması ile altına yönelen yatırımcılar geçen hafta altının yıldızının parlamasına ve 1.250 dolar seviyelerinin test edilmesine neden oldu. Bu yaz altın parlamaya devam edecek gibi gözükmekte. Yıl sonu beklentileri ise 1.300-1350 dolar .
Gelişmekte olan piyasalar ve Avrupa'daki huzursuzluk ortamı göz önünde bulundurulduğunda ise TL cazibesini korumaya devam ediyor. Geçen hafta bono faizleri sakin bir seyir izleyerek %8.88'den kapandı. Enflasyonun düşük düzeyde kalacağına yönelik beklentiler , faiz oranlarının % 9 civarında seyretmesine neden oluyor. Yurtdışında olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde bu ay bu seviyenin korunması beklenmekte. Kısa vadeli TL ve döviz mevduatlarında ise ilk yarıyıl banka bilanço rakamları nedeniyle bir miktar yükşeliş görülebilir.
IMKB de ise geçen hafta 53.200 seviyeleri görüldükten sonra 55.131 seviyesinde kapanış gerçekleşti. Hafta içinde açıklanacak verilerden ABD'de konut verileri, sanayi üretimi ve Haziran ayı bölgesel imalat sanayi endeksleri; Avrupa tarafında enflasyon verileri , Almanya ZEW beklenti endeksi , İngiltere perakende satışları dikkat çekiyor. Yurtiçinde de Perşembe günü faiz değişikliği beklenmeyen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplantı sonrası açıklamaları beklenecek. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin vereceği karar iç piyasada belirsizlik yaratma potansiyeline sahip önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkacak.
Piyasaların kararsız bir görünüm sergilediği göz önünde bulundurulursa yatırımcıların nakitte kalarak gelişmeleri takip etmesi ; likit fonları ve kısa vadeli yatırım araçlarını; IMKB'de ise bilanço beklentisi güçlü olan senetleri tercih etmesi gereken bir dönem.