Piyasalardaki yükseliş devam edecek mi?
Türkiye piyasasının önümüzdeki dönemdeki seyri küresel yatırımcıların risk alma iştahı, Avrupa ekonomisindeki yavaşlama, enerji fiyatlarındaki gerileme gibi bir dizi küresel faktöre bağlı olarak belirlenecek.
Petrol fiyatlarındaki gerilemenin devam etmesi Türkiye piyasalarındaki yükselişin sürmesi için uygun bir ortam yaratıyor. Petrol fiyatlarındaki gerileme küresel sermeyenin Rusya, Brezilya, Meksika gibi ülkelerin aktiflerini satarak petrol işalatçısı ülkelere yönelmelerine neden oluyor. Enerji işalatı milli gelirinin yüzde 6'sını aşan Türkiye küresel sermaye için doğal bir cazibe merkezi haline geldi.
Ancak bizce AKP hükümetinin önümüzdeki dönemdeki izleyeceği politikalar en az dış konjonktür kadar önemli.
2007 yılı genel seçimleri Türkiye ekonomisindeki iktisadi ve siyasi dönüşümü tamamlamak için AKP hükümetine altın bir fırsat vermişti. Seçmenin verdiği bu tarihi fırsat maalesef değerlendirilemedi.
Toplumun geniş kesimlerini kucaklayan bir uzlaşma sağlayarak genel seçimler sırasında bozulan siyasi istikrar tesis edilemedi. Seçimler sırasında bozulan mali disiplini düzeltecek ve yapısal sorunları çözecek adımlar atılarak piyasalara güven verilemedi.
Anayasa Mahkemesi'nin hakimleri verdikleri kararla siyasi belirsizliği azaltarak AKP'ye yeni bir fırsat verdi. Ancak Anayasa Mahkemesi üyelerinin elinde sihirli bir değnek yok. AKP hükümetinin bu fırsatı iyi kullanarak bozulan ekonomik dengeleri ve beklentileri onarması büyük önem taşıyor.
Avrupa ekonomisindeki yavaşlama, küresel likiditenin daralması, dış ticaret şokları ve yükselen enflasyon Türkiye'yi yavaşlatmaya başladı. Buna karşı enflasyon oranındaki yükseliş Merkez Bankası'nı faiz artırmaya zorladı.
Merkez Bankası enflasyondaki artışa son üç ayda faiz oranını 150 baz puan artırıp yüzde 16,75'e çekerek tepki verdi. İş Yatırım olarak Merkez Bankası'nın faizleri uzun bir süre mevcut seviyesinde tutmasını bekliyoruz.
Ancak faizin daha da artırılma ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Eğer enflasyon beklentileri 2009 için hedeflenen yüzde 7,5 seviyesinin aşılacağına işaret ederse Merkez Bankası faizleri daha da artırabilir. Bu durumda Türkiye büyümenin yavaşlamasına rağmen enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği tatsız bir sürece girebilir.
Bu sürecin mümkün olan en az hasarla atlatılması için hükümetin mali disiplini yeniden tesis etmesi ve son dönemde geri plana atılan ekonomik reformları hızlandırması gerekiyor. Ancak "yerel seçimlerin yaklaştığı" mevcut siyasi konjonktürde Maliye politikasının sıkılaştırılacağından ve reformların hızlandırılacağından emin değiliz.
Son gelişmeler sonrasında yatırımcılar nasıl bir strateji izlemeli?
Önümüzdeki aylar için stratejimizde temel bir değişikliğe gitmiyoruz. Petrol fiyatlarının düşüş trendine girdiği ve Merkez Bankası'nın sıkı para politikası izlediği mevcut konjonktürde, son dönemde aşırı değer kazanmasına rağmen, Türk Lirası yatırım araçlarını tavsiye etmeye devam ediyoruz. Merkez Bankası'nın döviz kurunun seviyesine müdahale etmesini beklemiyoruz. Buna karşı önümüzdeki dönemde döviz alım ihale miktarının artırılmasını bekliyoruz.
Haziran başındaki yazılarımızda temmuz ayındaki yüklü itfaların uzun vadeli tahvil pozisyonunu artırmak için bir fırsat olduğunu savunmuştuk. Faiz oranlarındaki keskin düşüşe rağmen tahvil piyasası hakkındaki olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Petrol fiyatlarında son dönemde görülen düşüşün, güçlü Türk Lirası'nın ve ekonomideki yavaşlamanın Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını durdurmasını kolaylaştıracağını ve bono piyasasını destekleyeceğini tahmin ediyoruz. Ağustos ayındaki yüklü itfaların uzun vadeli tahvil pozisyonunu artırmak için bir fırsat olduğuna inanıyoruz.
Borsa için olumlu görüşümüzü koruyoruz. Son dönemde görülen yükselişe rağmen İMKB 2009 yılı için 7.5 tahmini fiyat kazanç oranı çarpanı ile gelişmekte olan ülkelerdeki en ucuz piyasalardan biri olmaya devam ediyor. Ancak kısa vadede piyasalardaki dalgalanmanın süreceği unutulmamalı. Borsada son bir ayda yüzde 25'un üzerinde getiri sağlayan yabancı yatırımcılar k‰r realizasyonu yapabilirler.