Piyasalarda tedirginlik
Yeşim İpek / Yatırım Finansman
Geçen hafta yapılan Para Piyasası Kurulu toplantısında piyasanın beklentisi doğrultusunda yüzde 6.25 olan politika faizi oranı değişmedi ve bir sonraki aya kadar zorunlu karşılık oranlarında artırıma gidilmeyeceğinin de sinyalleri verildi. Mart ayında yapılacak Para Piyasası Kurulu toplantısına kadar sıkılaştırıcı politikanın etkilerinin piyasa tarafından yakından izleneceği ve gelişmelerin kritik önem taşıyacağı beklenmektedir.
Enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar enflasyon üzerinde arz yönlü risk oluşturduğu için, Merkez Bankası, Kasım ayından bu yana uyguladığı tedbirlerle riskleri azaltmaya çalışıyor.
Alınan önlemlerin ithalat talebi ve iç talep kaynaklı baskıları sınırlayacağına ilişkin beklenti ise korunuyor. Merkez Bankası yaklaşık 2.5 aydır aldığı önlemlerin kredi genişlemesini daraltmaması durumunda yeni tedbirler de alınacağını; gerekirse bunların banka bazında olabileceğini vurguluyor.
Geçtiğimiz Cuma günü yapılan G20 zirvesinde ise ekonomik risklerin izlenmesinde hangi göstergelerin dikkate alınacağı tartışıldı. Alınan kararlara göre gösterge , cari işlemler dengesi ile dış ticaret dengesi arasında belirlenmiş oldu. Diğer göstergeler; kamu ve özel sektör borç seviyesi, döviz rezervleri ve döviz kuru olarak tanımlandı.
Dış piyasalardaki olumlu gelişmeler ve Merkez Bankası kararı ile geçen hafta piyasalar da daha iyimser bir hava hakim oldu. Ayrıca, sanayi üretim ve işsizlik verilerinin olumlu gelmesi, yabancı yatırım bankalarının gerek bankalar gerekse piyasalar konusunda daha olumlu görüş vermeleri de piyasalar tarafından fiyatlanmaya başladı.
Ocak ayının sonlarından itibaren 64.000 - 65.000 bandında sıkışık seyreden piyasada geçen hafta alımlar etkili oldu ve endekste 66.000 seviyesi tekrar test edildi. IMKB'de bu hafta düşüş yönlü hareket devam ediyor. 65.000 korunamadığı takdirde 63.800 seviyesi önemli.
Birleşik faizler geçen haftayı yüzde 8.32'den tamamladı. Bu hafta ise 8.50'nin üzerinde oluşan bileşik faiz oranları bu seviyenin altına gelmezse 8.80 seviyesi görülebilir.
Ortadoğu'daki gerginlikte önemli bir gelişme olmadığı takdirde Dolar / TL paritesinin de dar bir bantta hareket etmesi ; Euro / Dolar paritesinde ise 1.35 seviyesinin önemini koruması öngörülmektedir. Emtia fiyatlarındaki artışlar ise güçlenmektedir.
Bu haftaya Libya'daki olaylar ve Ortadoğu'daki gelişmelerin damgasını vuracak. Ayrıca, yurtdışında GDP rakamları, konut verileri, güven endeksleri ve yurtiçinde de reel sektör güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve Ocak ayı bütçe verileri izlenecek. Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana yükselen ABD piyasalarında düzeltmenin başlayıp başlamayacağı da önemle takip edilecek bir konu olarak görülmektedir.
Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin kredi not arttırımı beklentisi gündemini koruyacak. Nisan ayından itibaren ise içerde enflasyon hızlanabilir. İkinci çeyrekte, hem enflasyon hem de seçim etkilerinin bir araya geleceği düşünüldüğünde, temkinli olmayı elden bırakmamak gerekiyor.