Piyasalarda son durum eşliğinde dolar/TL ve BIST

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Fransa seçimlerinin pozitif etkisinin ardından piyasa yavaş yavaş FED'in Haziran ayı kararına odaklanıyor. Gözler artık karar realize olana kadar ağırlıklı FED ve ABD verileri üzerinde olacak. Global piyasalar bu süreçte kademe kademe bu karar ve ötesini fiyatlama başlayacaklar.

FED dışında artan ve masada kalmaya devam eden jeopolitik riskler, Çin borsalarında son yaşanan düzeltme, Trump'ın adımları ve global ekonomi veri ajandası global piyasaların takibinde ve fiyatlama alanı içinde olacak.

Bu süreçte her zaman olduğu gibi gözler ağırlıklı dolar endeksi, ABD 10 yıllıklar ve Amiral gemi olan ABD borsalarında olacak. Oralarda yaşanacak fiyat hareketleri başta gelişen ülkeler olmak üzere bütün piyasaları etkisi altına alacak.

Bu süreçte kesin bir gerçekleşme ihtimali içermese de 'Mayıs'ta sat ve git' klasik söylemini de bir köşede tutarak temkinli olunması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Özellikle mayıs ortası ve haziran ayı volatilite'nin artacağı bir dönem olacağa benziyor.

Korku Endeksi diye anılan VIX'in 10'lar altında tarihi düşük seviyelerde olması ABD borsaları önderliğinde global borsaların ağırlıklı aşırı alım düzeyinde olması ve bu kadar risk başlığına rağmen bu yaşanan ılımlı da olsa ekstra pozitif seyir temkinli olunması gerektiği konusunda bize ek argümanlar sunuyor.

Teknik olarak BIST tarafında sindirme-soluklanma sürecinin biterek yükselişin devamı için 95.500 üzerinde kapanışlarla 97.000-100.000 bandına doğru ilerleme olması gerektiğini ve aşağıda geniş 90.000-93.000 bandının bu yükselişin önemli sınır destek bölgesi olduğunu hatırlatmak isteriz.

Dolar/TL tarafında yukarı yönlü hareketlerde hareketin tepkiden çıkmaması için 3.65-3.70 direnç eşiğinin geçilmemesi gerektiğini ve daha kalıcı rahatlama için 3.60 altında kalıcı kapanışlarla bir kez daha 3.50-3.55 kritik destek aralığına geri dönülmesi gerektiğininin altını çizelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar