Piyasalarda kararlara etki edecek iki haber
Piyasa aktörleri iş yaparlarken önlerini daha iyi görecek bilgilere ulaşmaya çalışırlar. Bugün gazetemizde yer alan iki haber bu tür yol göstericilik niteliğini taşıyan içerikleriyle önem taşıyor. Bunlardan biri arkadaşımız Mehmet Kaya’nın 2015-2018 “Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planları'nın tamamlanan ilk çeyreğinde yer alan sonuçlarıyla ilgili haberi. Diğeri piyasalara “erken uyarı” özelliği taşıyan faktoring sektör temsilcilerinin pozitif ve negatif gelişme değerlendirmelerini içeren arkadaşımız Uğur Yılmaz’ın “Faktöringciler ticaretteki yavaşlamaya dikkat çekiyor” haberi.
Dışarıda FED belirsizliği, içeride seçim dönemi gündemdeyken, tüketimde durgunluğun, kurdaki oynaklığın, ödemelerdeki gecikmelerinin kaynaklarını merak edenler bu konularda açıklık sağlamalarına imkan verecek her türlü bilginin peşinde koşuyorlar. Bu açıdan kısa vadeli ticari hayata finans sağlayan 5 önemli faktoing yöneticisinin değerlendirmelerinin yer aldığı geniş araştırma haber kafalardaki bazı sorulara cevap açısından önemli bilgiler içeriyor. Aynı şekilde, ekonomimizi canlandırması ve büyümemizi ivmelendirmesi açısından büyük önem taşıyan Dönüşüm Programı'nın daha ilk çeyrek sonuçlarında eksiklikleri içeren, aksamaları ortaya koyan haberde, sektörleriyle ilgili kararlarda aksamalar olduğunu gören sektörlerin temsilcileri de ekonomi yönetimine uyarılarını iletebilmeleri açısından önemli içerik taşıyor.
Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberinde ilk çeyrekte takvime bağlı olarak gerçekleşmesi gereken 13 eylem planından ikisinin sonuçlandığı, diğer 11’iyle ilgili olarak ise, ya bilgi alınamadığı, ya da düzenleme yapıldığı bilgisine karşın içeriğinin kamuoyuna duyurulmadığı belirtiliyor. Bu şu açıdan çok önemli. 2011- 2014 döneminde ülkemizi Avrasya’nın orta ve üst teknolojide üretim merkezi yapacağı belirtilerek takvime bağlı 72 eylem planı belirlenmişti.
Bu hedef yerine gelmediği gibi 2014 Aralık ayında sonlanan 72 eylem planlık takvimin bilançosuyla ilgili olarak da ekonomi yönetimi bir açıklama yapmamıştı. 12 dönüşüm alanında 1350 takvime bağlı eylem planı içeren 2015- 2018 dönüşüm planında ise üç aylık açıklamalar yapılacağı belirtilmişti. Sağlık, enerji ve finans alanında dönüşüm konularının yer aldığı bu ilk çeyrek sonuçları da açıklanmadı. Bu nedenle arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberi önem taşıyor. Sektör temsilcilerinin sorular sorabileceği bir tabloyu ortaya koyuyor.
Arkadaşımız Uğur Yılmaz’ın haberinde ise faktoring sektörünün önderleri bir yandan “ticarette yavaşlamayı net olarak gördükleri” konusundaki değerlendirmelerinde birleşiyorlar. Diğer yandan sektörleriyle ilgili saptadıkları üç olumlu gelişmeyi, “Fatura Kayıt Merkezi kuruldu, Eximbank ile reeskont kredisi yolu açıldı, fatura tutma zorunluluğu kalktı” açıklamalarıyla dile getiriyorlar.
Bunun yanı sıra sektörleriyle ilgili 5 olumsuz gelişmeyi de “BSMV’de çift vergilendirme yapılıyor, ipotekte bankaların ödemediği harç kesiliyor, karşılık nedeniyle zarar yazılan işlem vergilendiriliyor, yurt dışı fonlamalar KKDF masrafına tabi oluyor ve sektöre yönelik 1990’lardan kalma kötü algı yasal düzenlemeye karşın sürüyor” diye sıralıyorlar.
Piyasaların karar alıcılarının en önemli açlıkları, “önlerini görecekleri doğru bilgi” açlığıdır. Özellikle dünyada belirsizlik rüzgarları eserken, ülkemizde birçok konuda önemli iniş çıkışlar yaşanırken, bunun önemi daha da artar. O nedenle arkadaşlarımızın haberlerinde olduğu gibi, doğru ve kaynağından bilgilerin böyle dönemlerde önemi daha da büyüktür...