Piyasalarda devamlı değişen koşullar ve bunlarla yaşamayı öğrenmek

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Gündem çok hızlı ilerliyor ve değişiyor uzun süredir. Bu değişimlerin piyasa fiyatlaması da o hızda anlık değişim gösteriyor ve global piyasaların tamamında birbirini tetikleyerek momentum kazanıyor. Böylesi hızlı değişen ve ezber bozan bir gündemi takip etmek zor gibi görünse de, belirli bir ayıklama ve filtreleme yapıldığında bir kaç ana başlığın global piyasaların ajandasında önemli yer tuttuğunu ve bunlarda bir değişim olmadıkça ana fiyatlamalarda anlık ve kısa vadeli refleksler dışında radikal değişimler olmadığını gözlemliyoruz. En önemli başlık FED ve Trump ikilisi ve bunlara bağlı olarak ABD ekonomisine dair veri ajandası olarak öne çıkıyor. Ana aktör FED'in adımları daha uzun bir süre global piyasalarda majör etkileyici olacak gibi duruyor.

Trump'ın Başkanlık süreci, yaptıkları yapamadıkları ve başkan kalıp kalamayacağı ise FED'le birlikte global piyasaların devamlı gündeminde olacak. Bunun dışında Avrupa'da yaşanan seçim süreci, sonuçları, hala çözülemeyen bankacılık riskleri, AB Ekonomisinin Euro'nun ve birliğin siyasi kaderi ve bunların gölgesinde ECB'nin olası politika adımları piyasaların gündeminde devamlı yer alacak. Çin ve Japonya Merkezli Asya kökenli ekonomik değişimler ve gelişmeler özellikle gelişen piyasalar adına dikkatle izlenecek ve fiyatlanacak gelişmeler olmaya devam edecek. Özellikle Çin'in büyüme ve kredi balonu gibi risk başlıkları ajandanın çerçeveli başlığı olacak gibi.

Global ölçekte gelişmiş ve gelişen ülkelerin büyüme-istihdam-enflasyon faiz/kur dengesi gibi konuları ara ara gündemi belirleyecek , bazen ekstra öne çıkacak bir ülkenin yaşayacağı bir risk ortamı belki bütün diğer ülkeleri etkisi altına alacak gibi duruyor.

En önemli risk başlığı da aslında ekonomik sorunların getirdiği gelir dağılımı eşitsizliği ve gelirin tek elde toplanması efektlerinin beslediği çerçevesi ve etki alanı devamlı genişleyen ve her geçen gün yeni bir başlıkla güçlenen karmaşık hale gelen küresel ölçekte artan terör ve jeopolitik riskler olmakta. Boyutu süreci ve etki alanı geniş ve sürprizlere çok açık jeopolitik risk başlığı sonucu itibariyle "global ölçekte savaş riski" gibi önemli bir ek başlığı da taşıdığından global piyasaların ajandasında devamlı bir üst haneye çıkmaya devam edecek gibi duruyor.

Böylesi ortamda hala yükselişte olan ABD merkezli global borsaların seyri, global tahvil piyasası, kur tarafında Dolar endeksi paralelinde yaşanacak gelişme ve "kur savaşları" etkisi, gelişen piyasaların değişecek risk iştahı ile taşıdığı olası risk değişimleri dikkatle izlenecek. Ama en çok dikkati çeken Altın başta olmak üzere güvenli liman etiketi taşıyan grafiklerin her geçen gün daha belirgin bir şekilde piyasaların gündeminde bulunmaya devam etmesi. Böylesi bir ortamda yatırım kararı alırken, trade ederken yada şirket yönetirken; her zamankinden daha fazla duygusuz daha hızlı , baz senaryonun yanında çoklu yedek senaryo bulunduran ve olabildiğinde daha uygulanabilir bir strateji oluşturmak çok önemli hale gelmiş bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar