Piyasalar dalgalı, gündem yoğun
Şevket Keresteci / Finansinvest
Yatırımcı gündeminin oldukça yoğun olduğu bir hafta geçirdik. ABD'de başkan Obama ve Demokrat Parti ekibinin uzun bir süredir üzerinde çalıştığı canlandırma paketinin Senato'da onaylanması bekleniyor. Bu paketle vergi indirimleri ve harcamaların canlandırılması ile 3 ila 4 milyon kişiye yeni istihdam alanlarının sağlanması amaçlanıyor. Yatırımcılar tarafından da olumlu yorumlar ile karşılanan paketin orta vadede ABD ekonomisine fayda sağlayabileceğini düşünüyorum.
Diğer önemli gündem maddesi de ABD'de bankaların yüksek zararlar açıklamalarına neden olan mortgage'a dayalı tahvillerin bilançolardan temizlenmesi amacıyla yürütülen "kötü banka" projesi. Türkiye'de ise, IMF ile yürütülen görüşmelerde yaşanan pürüzler ve sürecin beklenenden uzun süreceğinin neredeyse kesinleşmesi piyasalarımız için risk yaratıyor.
Geçtiğimiz hafta IMF ile yürütülen görüşmelere dair yapılan açıklamalar stand-by sürecinin uzayacağına işaret ediyordu. Piyasalarımız için beklenti yaratan konunun uzayacağının anlaşılması İMKB'nin yurtdışı haber ve veri akışına korelasyonunu da artırıyor. Ocak ayının geneline baktığımızda İMKB'nin yaklaşık yüzde 2 değer kaybettiğini görüyoruz. Ancak, bu sürede yurtdışı piyasalarda yüzde 5 ila yüzde 10 arası değer kayıpları görülüyor. Bu hafta yurtiçinde IMF gündemi zayıflayarak da olsa yerini koruyacaktır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ayında TÜFE yüzde 0,29 oranında, ÜFE ise yüzde 0,23 oranında arttı. Ocak ayı itibarıyla 12 aylık TÜFE yüzde10,06'dan yüzde 9,5'e gerilerken, ÜFE de ise yüzde 8,11'den yüzde 7,9'a geriledi. Enflasyon oranlarının beklentilere yakın gelmesi Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecinde elini güçlendirecektir. Merkez Bankası son olarak 15 Ocak'taki toplantısında politika faiz oranını 200 baz puan indirimle yüzde13,00 seviyesine çekmişti. Merkez Bankası'nın şubat ve mart aylarında toplam 100 baz puan daha indirim yapmasını da bekleyebiliriz.
ABD'de ve diğer ülkelerde atılan adımların, merkez bankalarının olumlu politikalarının ve zaman alsa da IMF ile imzalanacağına inandığım stand-by'ın önümüzdeki dönemde meyvelerini vereceğini düşünüyorum. ABD'de yürütülen paketlere ilişkin çalışmalar, makro veriler, bilançolar, Avrupa ve İngiltere merkez bankası toplantıları dikkatle takip edilmeli. Hafta içinde veri yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle artan volatilite kısa süreli pozisyonlar üzerinde risk oluşturdu. Yatırımcılarımıza hisse pozisyonlarını korumalarını ancak yeni hisse pozisyonları açmamalarını öneriyorum.