Piyasalar Bernanke'ye odaklandı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

UZMAN GÖRÜŞÜ / Işık Okte Halk Yatırım 

Bu akşam TSİ21:00'de FOMC toplantı tutanakları açıklanacak ve TSİ23:10'da FED Başkanı Bernanke Boston'da ''100 yıllık FED politikaları'' konferansında konuşacak. Son Tarım Dışı istihdam verisi sonrası Bernanke ilk defa podyum alıyor ve kendisine mutlaka ''tahvil alım programından erken çıkış/erken azaltma'' soruları gelecektir. Bernanke'den bu gece, istihdam ve emlak piyasalarında görülen pozitif ivmenin devam etmesi durumunda, aylık 85 milyarlık tahvil alım programını 2013 senesi içinde gözden geçirecekleri açıklamasını tekrarlamasını bekliyoruz. 

Draghi'nin Bernanke'nin 180 derece tersi, ''güvercin'' duruşu sonrası yaşadığımız pozitif hava sadece bir gün sürdü - Haziran ayı ABD Tarım Dışı istihdamının en iyimser ekonomistlerin bile tahminde zorlandığı, +195,000 seviyesinde gerçekleşmesiyle Dolar endeksinde alımlar hızlandı. Piyasalarda 2009'dan beri fiyatlanan ''bol likidite / düşük faiz'' ortamının 22 Mayıs Bernanke Kongre konuşmasından beri sorgulandığını ve 10 yıllık ABD tahvil faizinin %1,92'den %2,65'e yükseldiğini görüyoruz. 

Çin'de geçen ay yaşanan likidite krizinin tamamen aşıldığını söylememiz ise imkansız. Bu sabah açıklanan Haziran ayı ihracat ve ithalat verilerinin Çin'de beklenmedik şekilde düşmesiyle, Uluslararası Para Fonu'nun(IMF) 2013 ve 2014 global büyüme tahminlerini indirmesinin de aynı güne rastlaması bize göre tesadüf değil. 

ABD'de tahvil faizleri ve hisse senedi endeksleri büyüme fiyatlarken, (S&P500 tarihi zirve kapanışının %1,0 aşağısında) dünyanın geri kalan bölümünde büyüme, istihdam ve tüketici harcamaları istenilen düzeyde gerçekleşmiyor. Bu da 2007-2008 ABD emlak krizinden sonra, global piyasalarda oynaklığı (''volatility'') en yüksek zamanın devam edeceğini bize işaret ediyor. 

Kısa vadede, EUR/USD'de 1.2750 desteğinin aşağı kırılması gelişmekte olan ülke para birimlerinde ve tahvillerinde satışların hızlanması anlamına gelebilir. Avrupa Merkez Bankası'nın ikinci önemli üyesi Asmussen'in Draghi'nin açtığı yolda ilerleyip, düşük faiz politikasının 12 aydan uzun süre (Draghi zaman vermekten kaçınmıştı) devam etmesini beklediğini açıklaması EURO üzerindeki baskıyı artırıyor. Ancak EUR/USD'de baskın fiyatlamanın ABD Merkez Bankası tarafında yapılacağını ve kritik açıklamaların Bernanke ve iki numarası Yellen'den geleceğini düşünüyoruz. 

Gösterge tahvil faizin %9,25 ile Haziran 2012'den beri en yüksek seviyesine ulaştığı gün, TCMB yüksek montanlı döviz satış ihalelerine devam etmektedir. TCMB'nin politika faizini ve faiz koridorunu değiştirmek istemediği ve kurdaki yukarı hareketi döviz satış ihaleleri ile kontrol etmeye çalıştığı sonucunu çıkartıyoruz. Politika faizinde ya da faiz bandında bir değişiklik olmadıkça, TCMB ek sıkılaştırma politikasının, TL'yi gelişmekte olan para birimleri arasında pozitif ayrıştıracağını düşünmüyoruz. 

Bernanke 22 Mayıs Kongre konuşmasından itibaren, bir ülkenin makro-ekonomik ve politik riskinin sabit getiri piyasasında en iyi fiyatlaması olarak gördüğümüz 5 yıllık CDS (''Kredi Temerrüt Takası'') Türkiye için %73 artmıştır. Aynı dönemde Rusya 5 yıllık CDS %42 yükselmiştir. Türkiye'nin bu negatif ayrışmasında, ABD büyüme fiyatlaması ve Mısır krizi ile yükselen Brent Petrol fiyatı da etkili olmuştur.   

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017