Piyasada moral dövizde tedirgin bekleyiş
Arkadaşlarımız Gezi olayları ve FED kararları sonrasında piyasalardaki gelişmeler konusunda bazı sektör temsilcilerinin görüşlerini aldılar. Bana göre çıkan sonuç, sektör temsilcilerinin morallerinin ağırlıklı olarak yerinde olduğu, bunun yanında dövizle ilgili gelişmeler konusunda ise piyasaların tedirgin bekleyiş içersinde oldukları şeklinrde…
Gezi Parkı olaylarının ardından FED kararlarının gelmesinin piyasalardaki etkisinin ne olduğunu soruşturan muhabir arkadaşlarımıza verilen yanıtlarda ağırlıklı olarak morallerin yerinde olduğunu belirten görüşlerle karşılaşıyoruz.
Sektör temsilcilerinin ağırlıklı olarak olumsuzlukları göğüslemeye alışık olduklarını, çok önemli gerilemeler de yaşamadıklarını belirtiyorlar. Sadece otomotiv sektör temsilcisi ODD Genel Sekreteri Dr. Hayri Erce geçen yıl yüzde 10 küçülmenin ardından bu yılın ilk beş ayında yüzde 13 büyüme yaşadıklarını, ancak, ticari araçta yüzde üç bir küçülme olduğunu söylüyor. Bir de bu yıl olaylar nedeniyle Shopping Fest’in açılış etkinliğinin gerçekleşmemesi nedeniyle sessiz sedasız başladığı, özellikle Taksim Bölgesindeki perakendecilerin bundan çok olumsuz etkilendikleri belirtildi. Ancak, İstanbul Shopping Fest Fenel Müdürü Füsun Tavus, düşen satışların toparlandığını net verilerin bir ay içersinde ortaya çıkacağını açıklıyor.
Perakende piyasası konusunda açıklamalarda bulunan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Dernek Başkanı Hulusi Belgü, olaylara rağmen alışveriş merkezlerine gelen ziyaretçi sayısının son 15 günde yüzde 5 arttığını belirtirken Birleşik Markalar Dernek Başkanı Hüseyin Doğan da olaylara rağmen Haziran’da geçen yılki cirolarını yakaladıklarını ifade ediyor. Sarar Yönetim Kurullu Başkanı Cemalettin Sarar ise gelişmelerin marka stratejilerini etkilemediğini hem yurt içinde hem yurt dışında marka yatırımlarının aynen devam ettiğini belirtiyor. Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan olayların ilk günlerinde bir düşüş yaşadıklarını ancak sosyal medya sayesinde satışlarının hızla arttığını ve Haziran ayının 25 gününde satış artışının yüzde 28 olduğunu açıklayarak, “Sosyal Medya sağolsun” diyor.
Türsab başkanı Başaran Ulusoy, son yıllarda turizmde önemli gelişmeler kaydedildiğini, gezi olaylarından İstanbul’da bir etkilenme yaşandığını, iki önemli kongrenin iptal edildiğini, ama bu yıl da yüzde 11’lik bir artışın söz konusu olduğunu olumsuzluğun giderilmesi iptallerin sürmemesi için yurt dışında var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.
Perakendecilerin, gayrı menkulcülerin ve turizmcilerin bu moralli açıklamalarına karşın, dolarda yükselişin sürmesinin yaratabileceği olumsuzluklar üzerinde de duruluyor. Dolar yükselişinin AVM’lerde dolarla kira ödeyenleri olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Gayrimenkul sektöründe yabancıların mütekabiliyet yasası sonrası önemli alım yaptığını söyleyen CW şirketi yöneticisi Haluk Sur, eğer dolarda yükselme sürerse piyasa oynaklığının yaratacağı olumsuzluk yabancı para birimleriyle yapılan gayri menkul alımlarında olumsuz etkilenme olabileceğinin altını çiziyor.
EMO Genel Başkanı Cengiz Göltaş, kurlardaki artışın otomatik olarak fiyatlara yansıyacağını söylüyor. Bunun gerekçesi olarak elektrik enerjisinde kurulu gücün yüzde 60 dışa bağımlı olmasını gösteriyor.
Bütün bunlar daha sağlıklı kararlar alınabilmesi ve piyasaların önünü daha iyi görebilmesi için birkaç ay geçmesinin gerekli olduğunu ortaya koyuyor. Bugün için söylenenlerden çıkarabileceğimiz piyasalarda önemli bozulma olmadığı, morallerin yerinde olduğu, bunun yanında doların yönü konusunun bazı tedirginliklerin hissedildiği şeklinde.