Petrol yükselecek peki sonra?
İnsan anatomisi üzerinden gitmesi ve şampuan markasına benzemesi nedeni ile özel bir sempati duyduğum teknik analizin meşhur terimi ‘Omuz Baş Omuz’ taban artık tamamlanmak üzere. Tamamlanmazsa sorun değil, teknik analiz güzeldir; sağ omuz komplike bir şekilde oluşuyor diyerek beklentiyi sürdürebiliriz. Bu kırılma teknik olarak 70 dolarların tartışılmasına neden olacak ama aynı zamanda zincirleme bir reaksiyonu da tetikleyebilir.
1- Enflasyon beklentileri ve petrol yakın ilişki içinde daha doğrusu petrol yükselişi enflasyon beklentilerini de yükseltecek. Bu olursa tahvil getirileri de yükselecek. ABD tahvil getirileri yüzde 1.80 ile bu yıl ilk kez uzun vadeli ortalamasını aştı. Bu Fed hareket etmese bile sıkılaştırma demektir.
2- 100 dolardan aşağıya geldiğimiz günlerde, sonra hatalı veya düşünüldüğü kadar etkili olmadığını gördüğümüz, harcanabilir gelirde artış beklentisi oluşmuştu. Bu kez tam aksi bir durum söz konusu olacaktır. Reel ücretlerin yeni yeni artmaya başladığı bir ortamda harcanabilir gelirin azalıyor olması kötü haber olarak değerlendirilebilir.
3- Artık sadece Venezuela gibi üreticiler değil Suudi Arabistan gibi piramidin zirvesindeki üreticiler de büyük ekonomik sorunlar yaşıyor. S. Arabistan Hicri takvimden Miladi takvime bile geçti. Yüksek fiyatlarla kısmen rahatlayabilirler.
4- ABD’de özellikle kamu yatırımları dipte. Ancak yatırım harcamalarında görülen zayıflığın daha doğrusu 2008 görülen artışın büyük kısmı zaten enerji sektörü kaynaklı. Şimdi, az da olsa, 70 dolara doğru bir yükselişte yatırımların artığını göreceğiz. Ancak enerji kalemini çıkarttığımızda da sorun devam ediyor.
5- ABD’de gördüğümüz ve görülmesi beklenen pek çok yüksek getirili şirket bono iflaslarının kaynağında enerji şirketleri var, bazıları için vakit çok geç olsa da yukarı bir trend durumu bir süre için daha öteleyebilir.
6- ABD endekslerini yukarı götürecek bir rotasyon gerekiyor, enerji tek başına sürükleyemez ancak destek olur. Encana gibi bazı şirketler yılın en yükseğine geldi bile.
7- Emtia fonları içinde bir rotasyona neden olacak ve altın bakır rasyosunda gördüğümüz gibi güvenli liman emtiadan endüstriyel emtiaya bir hareket söz konusu olabilir. Kısacası WTI’da 52 doların üzerine doğru yaşanacak bir hareket sadece enerji fiyatları ile sınırlı bir hareket olarak değerlendirilmemeli.