Perakendenin geleceğinde neler var?
Bankacılık, perakende ve ödeme sistemleri sektörü için iki ayda bir yayınlanan Payment Systems Dergisi'nin Mayıs-Haziran sayısında, dünya ekonomisinde yaşanan yapısal değişimin tüketicileri, perakende sektörünü ve finans sektörünü nasıl bir geleceğe taşıdığını analiz eden bir çalışmamız yayınlandı. Önümüzdeki 10-15 yılın gelişmelerini, üretim ve tüketim kültüründeki dönüşümü anlamaya ve ortaya koymaya çalıştığımız bu analizi sizlerle de paylaşmak istiyorum...
Tüketim ve tüketiciler
- Daha fazla haz ve deneyim peşinde olacaklar, kişiselleştirilebilirlik daha fazla ön planda olacak.
- Web 3.0 uygulamalarının gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla alışveriş deneyimi online ortama taşınacak. Online ortamda avatar temsiliyle alışveriş deneyimleri ve bu deneyimin paylaşım ortamları yaygınlaşacak.
- Doğrudan online ortamdan gerçekleştirilen alışverişin oranı artacak. Bazı sektörlerde online alışveriş, offline alışverişin üzerine çıkacak. İletişim ve elektronik, online alışverişte başı çeken sektörler olacağı gibi, örneğin reader teknolojisinin yaygınlaşması ve ucuzlamasıyla online ortam kitap, gazete, dergi gibi ürünlerde beklenmedik bir atak gerçekleştirecek.
- Online ortam offline alışverişi giderek daha fazla etkileyecek. Semantik web'in gelişmesiyle kişisel özellikler, ürünlerde aranan nitelikler, tercih edilen fiyat düzeyleri, ürün karşılaştırmaları, şikayet ve memnuniyet oranları gibi değişik kriterlerin daha hızlı ve etkin olarak bir arada kullanılması sağlanacak ve tüketicinin tam istediği ürünü daha kısa sürede seçmesi mümkün olacak.
- Ekolojik sürdürülebilirlik daha fazla ön plana çıkacak. Kullan-at ürünlerin yerine, ya üretiminde karbon salımı daha düşük veya sıfıra yakın ürünler tercih edilecek veya kullanımı daha uzun döneme yayılmış, kullanım sırasında upgrade edilebilir ürünler yaygınlaşacak.
- Nano teknolojideki gelişmeler, geleneksel ürünlerin ömrünü uzatırken, ürünlerin özelliklerinde de değişimler yaratabilecek. Zaman içinde kendini yenileyebilen veya rengi değişebilen ya da kolayca geri dönüşebilen tekstil ürünleri gibi...
- Benzer eğilim bilişim ve iletişim ürünlerinde de değiştirilebilen işlemciler, diskler, hatta kasalar ve upgrade edilebilen yazılımlarla kendini gösterecek.
Perakendeciler
- Online ve offline ortam etkileşimi giderek daha fazla artacak. Online ve offline ortamı birlikte başarıyla kullanabilen perakende şirketleri daha hızlı bir büyüme gösterecek.
- Online ortam gibi geleneksel alışveriş ortamları da daha fazla çeşitlenecek. Tüketiciye yaşatılan deneyimin yanında mağaza boyutları, tasarımları, alışveriş merkezlerinin yapısı, sokak mağazaları ve pek çok unsur yeniden tasarlanacak.
- Alışveriş ve eğlence giderek daha fazla bütünleşecek.
- Alışveriş ortamlarının ve alışveriş eyleminin çevresel sürdürülebilirlik üzerine etkisi giderek daha fazla tartışılan bir konu haline gelecek ve alışveriş ortamları bu yönde şekillenecek.
- Bazı sektörlerde online ortam alışverişi offline alışverişin önüne geçecek. Elektronik sektörü ve haberleşme bu konuda en öncelikli sektörler.
- Online ortamda sunulan deneyimin miktarını ve kalitesini artıracak teknolojiler perakendeciler tarafından giderek daha fazla kullanılacak.
- Web 3.0, özellikle de "zenginleştirilmiş gerçeklik" (augmented reality) uygulamaları perakende sektöründe giderek daha fazla yer bulacak.
Finans ve bankacılık sektörü
- Perakendede temassız ödeme sistemleri ağırlığını artıracak. Küçük mağazalar, hatta taksilerde bu tür şifresiz ödeme yaygınlaşacak.
- Online alışverişin yaygınlaşmasıyla bu alandaki saldırılar artacak ve ödeme güvenliğine daha fazla kaynak ayrılması gerekecek.
- Uluslararası düzeyde, online ortamda değişik ülkelerde gerçekleştirilen alışverişler için taksitlendirme, kredilendirme olanakları yaygınlaşacak, bu gelişmeler pazar genişlemesini tetikleyecek.
- İnternette güvenli ödeme sistemlerinin çeşitlenmesi ve daha güvenli, daha kişiye özel hale gelmesi beklenen gelişmeler arasında sayılabilir.
- Bütün bunlar yanında cep telefonu gibi mobil cihazların güvenli ödeme sistemleri için daha fazla fonksiyon kazanacağını söylemek de yanlış olmaz. 3G, 4G teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla bu alanda ses, parmak izi, retina okuma gibi yöntemler de ödemeleri daha güvenli hale getirebilecek.