Perakendeciler mutlu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Yıl sonu yaklaşırken perakendecilerimizin mutluluğu dikkati çekiyor.

Bugüne kadar iş çevrelerinden devamlı olumsuz değerlemeler duymaya alışan kamu oyu için bu iyimser değerlemeler çok önemli.

İyimser değerlemeler yapan perakendeci kesim çoğunlukla giyim eşyası satıyor. Konfeksiyon ve giyim sanayi,tekstil sektörü Türk ekonomisinde ağırlığı olan bir kesim.

Perakendecilerde her ne kadar yurt dışında üretilmiş ürünler satılıyor ise de her halde satışların tamamı yabancı ürün değildir. Her halde satışlardaki gelişme Türk üreticilere de imkan sağlamaktadır.

Ne var ki Türk giyim sanayicileri ve tekstilcilerinden henuz perakendeciler kadar iyimser değerlemeler gelmiyor.

Perakende kesiminde olan biteni yakından izleyen Demet Cengiz Bilgin'in haberine göre; organize perakende sektörünün, ekonomi içindeki büyüklüğü 2008 yılında yüzde 7.9 iken, 2009'da krizin etkisiyle yüzde 7.4 oranına geriledikden sonra  2010'da  yüzde 9.2'ye yükseldi.

Toplam perakende sektörünün büyüklüğü 200 milyar dolar. Organize perakende sektörü ise 2010 yılında yüzde 6 büyüme ile 76.3 milyar dolar civarı bir büyüklüğe ulaştı.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin (AMPD) verilerine göre, 2009 yıl sonunda 450 bin kişi olan organize perakende sektörü istihdamını, 2010 yıl sonunda yüzde 15 artışla 70 bin kişi artarak 520 bin olarak gerçekleşti. Tüm perakende sektöründe çalışanların sayısı ise 2.5 milyonu geçiyor.

AMPD Başkanı Mehmet Nane sektörün 2011 yılında  yüzde 10 dolayında büyüyebileceğini belirtiyor.

Alışveriş merkezi (AVM) sayısı 245'e ulaştı.  AVM'lerin 90'nı İstanbulda . 2011 yılında 60'tan fazla  alışveriş merkezi projesinin daha devreye girmesi  belleniyor.

Demek Cengiz Bilgin' ile konuşan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, 2011'de perakende sektöründe yüzde 20, giyimde ise 30 civarında büyüme beklediklerini söylemiş.

 Tüm perakende sektöründe satış alanı büyüklüğü 2 milyon metrekare iken, BMD üyelerinin yaklaşık 50 bin satış noktasında 2.5 milyon metrekareye ulaştığını belirten Yılmaz, "Türk perakende sektörü 3 milyon, BMD ise 230 bin kişiyi istihdam ediyor. BMD'nin hedefi 10 yılda 20 bin yurtdışı mağazasına ulaşmak" demiş.

50 milyar dolar dolayında iş hamcı olaqn  gıda perakendesi yılı yüzde 6 büyüme ile kapatıyormuş.

Mehmet Nane  ise tüketici teknolojisi sektörünün 2007 yılından bu yana en yüksek değerlerini 2010'un üçüncü çeyreğinde elde ettiğini ve sektörün yüzde 23 büyüdüğünü söylemiş. Nane, Teknosa'nın 2010 yılını yüzde 12 büyüyerek KDV hariç 1.4 milyar TL ciro elde ettiğini söylemiş.

Ayşegül Akyarlı Güven ise, perakendecilerimizin yurt dışındaki mağazalarında işlerin nasıl iyi gittiğini anlatıyor.

Ayşegül Akyarlı Güven, yurt dışında mağazası bulunan Türk girişimcileri ile görüşmüş. Onlardan derlediği bilgilere göre Noel döneminde dış ülkelerdei mağazalarında ortalama yüzde 30-50 indirim oranlarıyla satış yapan Sarar, Damat, Tween, Koton gibi  mağazaların  kış stoğu artan talep sonucunda erimiş.

Avrupa mağazalarındaki ciro artışı geçen yıl aynı döneme göre ortalama yüzde 20 olmuş. Türk perakendeci, Avrupa mağazalarında kriz süresince kaybettiği yüzde 15-20'lik ciro kaybını da telafi etmiş,

Ayşegül Akyarlı Güven ile konuşan Barselona ve Londra'da satış yapan Orka Group'un Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Kara da krize de alıştılar. Krizin kaybettirdiği ciroları kar ile yakaladık" demiş.

Koton Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Biz karı Almanya'da bile çok hissetmedik. Satışlarımız çok iyi gidiyor. Romanya'da yüzde 60'la rekor artışı gördük" diyerek  memnuniyetini ifade etmiş.

Bu haberler iyi haberler. Gerçek ekonomi bu. Reel ekonomi denilen şey üretimdir, atıştır. Bunun arkasından istihdam gelir, para gelir.

Yıl sonunda  iş çevrelerinden iyi haberler gelmesi 2011 yılı için  ümitleri artırıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018