Perakende ve teknoloji birleşti, Amazon trilyon dolara gidiyor
Amazon’un borsadaki değeri 900 milyar dolara erişti. Böyle giderse, kuruluş trilyon dolar değerindeki markalar dönemini başlatacak. Analistler, Amazon’un Wall Street’teki dengeleri değiştireceğini ve önümüzdeki dönemde Apple gibi dünyanın en büyük teknoloji markalarınden daha değerli bir hale gelebileceğin öngörüyorlar.
1994’te, Jeff Bezos’un sadece kitap satmak üzere bir garajda kurduğu Amazon, tüm krizleri atlatarak sürekli olarak büyüdü. Jeff Bezos, kitaplardan yeni alanlara geçti. Son dönemde, Whole Foods zincirini satın alarak gıda sektörüne de girdi. Teknolojiye yaptığı yatırımlarla sesli aramadaki iddiasını artırdı. Kuruluş, sanal asistan sistemi Echo-Alexa’yı düzenli yatırımlarla destekliyor. Son olarak, uzun bir süre üzerinde çalıştıktan sonra, 2018 başında lanse ettiği Amazon Go marketlerini yaygınlaştırıyor. Ağırlıklı olarak otomasyonla çalışan bu marketler zinciri markanın gücüne güç katacağa benziyor.
Nike yönünü Çin’e çevirdi
Çin, Dünya Kupası’nda yer alamadı, ancak trend analistleri Çin’in gelecekte futbolda çok iddialı olacağını belirtiyorlar. Dünyaca ünlü reklam şirketi Wieden&Kennedy’nin Şangay’daki şubesi tarafından Nike için hazırlanan yeni reklam filmi işte bu trende cevap veriyor. Nike, Çin’in 2033’de dünya şampiyonu olacağı inancı üzerine kurulu bir senaryoyla Çinli tüketicilerin kalbini kazanmayı hedefliyor.
Ian Pons Jewell’ın yönettiği filmde, Pekin, Şangay ve Guangzhou’da antreman yapan genç yetenekler görülüyor. Wieden&Kennedy’nin yaratıcı yönetmenleri Matt Skibiak and Dong Hao, dünya şampiyonu olabileğini düşünen Çinli gençlere ilham vermek istediklerini belirtiyorlar. Çinli gençlere kafalarında şampiyon olabileceklerini hayal etmezlerse, asla hedefe erişemeyeceklerini hatırlatıyorlar.
Y ve Z nesli fiyat konusunda çok hassas
Araştırmalara göre 1980 sonrasında doğan Y ve Z nesli üyeleri, (Millennials) eğlenceye ve dışarıda yeme içmeye para harcamayı seviyorlar. Ancak, paralarını çarçur etmekten hiç hoşlanmıyorlar. Goldman Sachs tarafınfan yapılan bir araştırmaya göre, Millennials’ın yüzde 57’si, herhangi bir şey almadan çönce fiyatları karşılaştırıyor.
Bu bağlamda, genç kitlelere erişmek isteyen kuruluşların, fiyat konusunda özellikle hassas olması ve mümkün olduğunca cazip fiyat seçenekleri sunması gerekiyor.
Anne babalar çocuklarını bilgisayar oyunlarına karşı korumuyor
Bilgisayar oyunlarının gençler üzerinde olumsuz etkileri üzerinde pek çok araştırma yapılıyor ve kısıtlamalar getiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün, geçtiğimiz günlerde oyun bağımlılığını ruhsal bozukluklar listesine alması bu konuda çok önemli bir gelişme olarak görülüyor.. İngiltere kökenli Childcare isimli bir portalin 5-16 yaş arasında çocuk sahibi 2bin yetişkinle yaptığı araştırmaya göre, anne-babalar yeterli derecede koruyucu davranmıyorlar.
Yüzde 72’si annelerden oluşan bu grupta verilen cevaplar, ebeveynlerin ihmalkar tavrını açıkça ortaya koyuyor. Her iki anne-babadan birisi (yüzde 48) çocuklarının bilgisayar oyunlarına bağımlı olduğunu düşünüyor ve bundan kaygı duyuyor..
Childcare’in araştırmasına katılan anne-babaların yüzde 86’sı, video oyun kutularının üzerindeki uyarıları okumadığını söylemiş. Bu grubun yüzde 18’Ii 10-14 yaşındaki çocuklarına, 18 yaş altındakilere yasak olan filmleri izleme izni vermiş. Yüzde 43’ü, yetişkinler için yaratılmış oyunları oynayan çocukların davranışlarında değişim gözlemlediklerini belirtmiş. Yüzde 22’si, çcouklarının küfür etmeye ve kaba konuşmaya başladıklarını söylemiş.
Childcare’ın kurucusu Richard Conway, ebeveynlere çocuklarının oynadıklaır oyunların üzerinde yazılan yazıları okumalarını ve kısıtlamalara dikkat etmelerini tavsiye ediyor.