Perakende satışlarda hem hacim artışı hem ciro artışı var
Perakende satışların değişimi halkın tüketim eğiliminin değişimini gösterir. Piyasanın canlı olup olmadığını gösterir. Perakende satışlardaki değişim Türkiye İstatistik Kurumu’nun perakende satış hacmi endeksi ile perakende ciro endekslerinden izleniyor.
Perakende satış hacmi endeksi, ”2010 yılı =100 esası ile”, perakende satışlardaki hacim değişimini gösteriyor.
Ağustos ayında perakende ticaret satışlarının büyüklüğünü gösteren hacim endeksi 143.2 oldu. Satış hacmi, geçen ağustos ayının yüzde 2.5 üzerinde. Temmuz ayının yüzde 1.9 üzerinde. 2015 yılı Aralık ayından bu yana en yüksek perakende satış hacmine ulaşıldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.3 arttı. Gıda dışı satışlar yüzde 2.7 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.7 azaldı.
Halkın gıdada harcamalarını keserek gıda dışı harcamalara para aktardığı görülüyor.
Gıda dışı sektörlerde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 6.8, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 3.5, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 1.4 artarken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 2.2, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 2.9 azaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2017 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.6 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 0.7, gıda dışı satışlarda yüzde 4.7, artış var.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 6.1, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 20.4 artarken, elektrikli eşya ve mobilya satışlarının yüzde 11.7, tıbbi ürünler ve kozmetik satışlarının yüzde 1.1, posta veya internet üzerinden satışlarının yüzde 1.4 azaldığı görülüyor.
Perakende satış hacmi ve perakende cirosu toplamda büyüyor, ama perakende sektörü içinde tüketici harcamalarında büyük değişimler var. Gıda harcamalarının beklenenin aksine, diğer harcamaların gerisinde kalması dikkati çekiyor.
Sabit fiyatlarla perakende cirosunun büyümesi, genel anlatımla piyasanın az da olsa canlandığının işareti olarak kabul ediliyor. Perakende satışlardaki artışın, eylül ayında da okul harcamalarındaki artışa bağlı olarak devam ettiği tahmin ediliyor.