Perakende satışlarda artış yavaşladı
Perakende Satış Endeksleri, perakende ticaret sektöründe farklı tür ve büyüklükteki girişimlerin aylık ve yıllık satışlarındaki değişimi izleme imkanı veriyor. Perakende ticaret sektöründe iş hacmini ölçmesinin yanı sıra hane halkı talebindeki değişimi gösteriyor.
Perakende ticaret, Anadolu anlatımıyla “piyasa” demektir. Anadolu’da işyeri sahipleri perakende ticaretteki hareketi, “Piyasa canlı” veya Piyasada yaprak kıpırdamıyor” diye değerlendirirler. Türkiye İstatistik Kurumu, perakende satışlardaki değişimi aylık olarak belirliyor.Türkiye İstatistik Kurumu'nun belirlemelerine göre sabit fiyatlarla yıllık ortalama perakende ticaret hacmi, 2014 yılında yüzde 3.9 oranında arttı, 2015 yılında yüzde 3.6 oranında büyüdükten sonra büyüme oranı 2016 yılında ortalama yüzde 0.8 oldu. 2017 yılında ise perakende ticaret hacminde sabit fiyatla artış yüzde 1.0 olarak gerçekleşti. Perakende ticarette sabit fiyatla yıllık ortalama hacim artışının düşüklüğü dikkati çekiyor.
Çünkü genel kabul görmüş inanış, halkımızın aşırı tüketim yaptığı şeklindedir. Unutmayalım 2017 yılında sanayi üretim yüzde 6.3 oranında arttı. Ekonominin yüzde 7 dolayında büyümesi bekleniyor. Sanayi üretimi artarken, ekonomi büyürken, perakende satışların sadece yüzde 1.0 oranında artması dikkat çekiyor. Gıda, içecek ve tütün satışlarında ise küçülme var. Yıl ortalaması olarak sabit fiyatlarla gıda, içecek, tütün satışları yüzde 1.0 oranında küçüldü.
Nüfus artarken, içecek ve tütünde perakende satışların yüzde 1.0 oranında küçülmesi ; (1) Genelde halkın satın alma gücünün azaldığını, (2) Perakende sektöründe işlerin beklenen ölçüde büyümediğini gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu, ekonominin röntgenini çekiyor. Önemli olan bu röntgenleri iyi okuyarak, ekonominin sorunlarına çözüm getirecek politikaları uygulamak.