Perakende satışlar
Perakende satışlar, bir yanda halkın harcama gücünü gösterir. Öte yanda ülke genelinde piyasanın durumu hakkında bilgi verir.
Piyasa denilen şey ekonomideki hareketin temelini oluşturur.
Perakende piyasasında 166 bin bakkal, 83 bin kahvehane, kıraathane, 83 bin pazarcı esnafı, 41 bin lokantacı, benzer sayılarda terzi, ayakkabıcı, marangoz, kasap, aktar, hırdavatçı iş yapıyor.
Bunların yıllık ve aylık iş hacimleri perakende satış hacmini oluşturuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu aylık ve yıllık olarak perakende iş hacmindeki değişimi izliyor.
Her ayın ve her mevsimin özelliğinin aylar arasında karşılaştırmada yanlış değerlemelere yol açmaması için rakamlarda düzeltmeler yapılıyor.
Ayların ciro rakamları önce takvim etkisinden, daha sonra da mevsim ve takvim etkisinden arındırılıyor.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış perakende satış endekslerine göre, 2015 yılı Ocak ayında perakende cirosu, sabit fiyatla ve KDV dahil olarak aralık ayının binde 3 gerisinde kaldı. 2014 Aralık ayında perakende satışlar bir ay önceye göre artmamıştı. Önceki yıl 2013 Ocak ayında ise perakende satışlarda yüzde 1.3 artış görülmüştü.
Anlaşılıyor ki aralıktan sonra 2015 Ocak ayında da genel olarak perakende satışlarda işler iyi gitmemiş durumda.
Ocak ayında toplamı oluşturan perakende harcamalardan gıdada yüzde 1.9 artış var. Buna karşı gıda dışı perakendeciliğinde yüzde 1.8 oranında gerileme görülüyor.
Yıllık değişimler takvim etkisinden arındırılarak izleniyor.
Sabit fiyatlarla, KDV dahil perakende satış hacimleri yıllık olarak 2012 yılında yüzde 6.2 oranında, 2013 yılında yüzde 4.1 oranında, 2014 yılında yüzde 3.9 oranında arttı.
Görülüyor ki ekonominin büyümesindeki yavaşlama, kişi başı harcanabilir gelir rakamının artmaması perakende satışlara yansıyor. Bir yılda enflasyondan arındırılmış olarak perakende cirosunun, artan nüfusa rağmen sadece yüzde 3.9 oranında artması hem tüketicinin hem de perakende sektörünün durumunun pek de iyi olmadığını ortaya koyuyor.
2015 yılı Ocak ayında toplam yıllık perakende iş hacmi artışı yüzde 4 oranında. Bu büyümenin gerisinde gıda harcamalarındaki yıllık yüzde 7.9 artış ve gıda dışı harcamalardaki yüzde 3.2 gerileme var.
Perakendede satış hacminin artması için insanların gelirlerinin de artması gerekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı veriler gösteriyor ki insanlar gelir yetersizliğinden harcamalarını artıramayınca, perakende sektöründe talep gıda harcamalarına yöneliyor. Gıda dışı harcamaları kesiliyor.