Perakende Liderler Konferansı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Perakende sektörü büyük bir sektör. Bu sektördeki işyerlerinin büyüklüğü ve sayıları hakkında kesin bilgi yok.

Şimdilerde oyuncular; (1) Geleneksel Perakendeciler (2) Organize Perakendeciler diye ikiye ayrılıyor.

Geleneksel perakendeciler, bakkallar, tuhafiyeciler, hırdavatçılar, zücaciyeciler, küçük marketler ve mahalli market zincirleri. Organize perakendeciler ise markalı perakendeciler. Çok sayıda mağazası olanlar, süper ve hiper marketler, alışveriş merkezleri ve bu merkezlerde iş yeri olanlar.

Şimdilerde perakendecileri temsil eden kuruluşların sayısı da arttı.

- Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği, her sektördeki organize perakendecileri ve alışveriş merkezlerini çatısı altında topluyor.

- Birleşik Markalar Derneği, marka olmuş ve yurtiçinde ve dışında çok sayıda mağazaları olan (genelde giyim sektöründeki) organize perakendecilerin derneği.

- Perakendeciler Derneği, bölgesel ve geleneksel (genelde gıda perakendecilerinin) kuruluşu.

- Tescilli Markalar Derneği, Türkiye'de perakende satış yapan yabancı markaları temsil ediyor.

- Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye'nin her köşesindeki çok sayıdaki ve değişik meslek grubundaki esnafın ve geleneksel perakendecilerin tepe kuruluşu

Türkiye'de perakende sektörünün 2010 yılındaki iş hacmi 187 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Sektörde gıda perakendeciliğinin ağırlığı 96 milyar dolar, gıda dışı perakendecilik sektörünün payı 91 milyar dolar.

Gıda perakendeciliği 2010 yılında yüzde 16 oranında, hazır giyim perakendeciliği yüzde 27 oranında büyüdü.

Gıda dışı toplam 96 milyar dolar olan perakende pastasından ev eşyası perakendecileri 26.6 milyar dolar, tekstil perakendecileri 26.5 milyar dolar, teknoloji perakendecileri 7.3 milyar dolar pay aldılar.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin Perakende Sektörü'nün Türk Ekonomisine Etkileri başlığını taşıyan bir raporuna göre 2009 yılında perakende kesiminde toplam geleneksek perakendecilerin payı yüzde 52.7, organize perakendecilerin payı yüzde 41.7 oranında.

Geleneksel perakendecilerden bakkalların, açık pazarların payı yüzde 35.9, tekli marketlerin yüzde 15.3, yerel zincirleri payı yüzde 9.6 oranında. İşte bunların toplamı geleneksel perakendecilerin yüzde 52.7'lik payını oluşturuyor.

Perakende ve hizmet sektöründe, eğitim, gelişim ve bilgi merkezi olmak misyonu ile 27 yıl önce Suat Soysal tarafından kurulan "Soysal" isimli kuruluş 2001 yılından buyana her yıl "Perakende Günleri" adı ile 2 gün süreli konferanslar düzenliyor.

Soysal'ın hizmetlerinden şimdilik daha çok organize perakende sektöründeki firmalar ve kişiler yararlanıyor. Perakende Günleri toplantılarının 11'incisi İstanbul'da yapıldı. Suat Soysal bu yıl Londra'da da yabancılar için perakende konferansları düzenlemeye başladı.

Soysal eğitim ve danışmanlık kuruluşunun bir başka etkinliği perakende sektöründeki önde gelen, büyük firmaların sahip ve tepe yöneticilerinin katıldıkları, "Perakende Liderler Konferansları." Her yıl yurtdışında bir başka şehirde düzenlen bu toplantılara katılanlara, iş ve çevre baskısından uzaklaşarak, sektörle ilgili konularda uzmanların konuşmalarını dinleme fırsatı yaratılıyor. Daha önceki yıllarda Zürih, Lizbon, Berlin, Cannes, Budapeşte'de yapılan konferansların 6'ncısı bugün Barselona'da başlıyor. Barselona programına büyük perakende kuruluşlarının sahip ve yöneticilerinden 110 kişi katılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018