‘Pembe Flamingo’ senaryosu güçleniyor

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI [email protected]

ABD ekonomisinin güçlü seyrine ve manşet enflasyondaki sert yükselişe rağmen FOMC açıklamasında ve Başkan Yellen’in konuşmasında görece güvercin mesajlar verilmesi piyasaları rahatlatıyor.

2017 yılında Fed’in dört kez faiz artırmasının doları güçlendirip uzun vadeli faizlerde sert bir yükselişe neden olacağından korkan piyasalar Fed kararı sonrası iyimser bir seyir izliyor. Dolar küresel olarak değer kaybederken, uzun vadeli ABD faizleri gevşiyor, dünya borsaları yükseliyor.

Piyasalardaki iyimserliği kısa vadede destekleyen bir gerekçe “petrol fiyatlarındaki gerileme”. Stoklardaki artış ve ABD üretimindeki artış petrol fiyatlarında son dönemde yüzde 10’a varan bir gerilemeye neden oldu. OPEC üreticilerinin kota indiriminin arkasında duramayacağı endişesi petrol fiyatları üzerindeki baskının kısa vadede devam etmesine neden olabilir.

Petrol fiyatlarının 50 doların altında kaldığı bir senaryo Şubat ayında yüzde 2,7’ye ulaşan manşet enflasyonu yeniden yüzde 2’nin altına çekerek Fed’in faiz artırımlarını makul bir tempoda yapacağı görüşünü destekliyor.

Trump’ın seçim öncesi vaat ettiği genişleyici maliye politikalarını Kongreden geçirmekte zorlanacağının anlaşılması ABD ekonomisinin öngörüldüğü kadar ısınmayacağı ve Fed’in faiz artırımlarında şahin davranmayacağına piyasaları ikna eden bir diğer gerekçe.

Genişleyici maliye politikalarının devreye girmediği bir senaryoda ABD ekonomisi makul bir hızla büyürken, işsizliğin düşük kalıp, çekirdek enflasyonun yüzde 2’nin altına gerilemesi bekleniyor. Fed’in 2017 yılının kalanında faiz artırımının 2 X 25 baz puan ile sınırlı kalacağı mevcut senaryo küresel risk iştahının güçlenmesini destekliyor.

Hollanda seçimlerinde halkın rasyonel bir seçim yaparak Avrupa Birliğine ve liberal ekonomiye destek veren VVD partisine destek vermesi tedirginliği azaltan diğer bir gelişme. Hollanda seçimleri, Brexit ve Trump zaferi sonrasında korumacı ve göçmen karşıtı bir eğilimin kıta Avrupa’sında da güçleneceği endişesini kısmen azalttı.

Fed’in 2017 yılında dört faiz artışı yapacağı, doların güçlendiği, uzun vadeli ABD faizlerinin yükseldiği felaket senaryosunun rafa kaldırılması kısa vadede gelişmekte olan piyasalara para girişini destekliyor.

Merkez Bankası’nın normal kanallardan verdiği likiditeyi kısarak geç likidite penceresinden yüzde 11.75’ten piyasalara para vermeyi sürdürmesi durumunda sene başında spekülatif bir senaryo olarak öngördüğümüz gibi “Türk lirası 2017 yılının pembe flamingosu olabilir”.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019