Pazar bulma analizi yapan KOBİ (4)
Yöneticilerden birisi, toplantının sonuna doğru oluşan gerginliği biraz olsun dağıtmak ve dikkatlerden uzaklaşır gibi görünen " Yerinde Pazar Araştırması " yapmak üzere yapılması gerek şart olan seyahatlerin finansmanı için " arkadaşlar bu seyahatleri Kızılay mı finanse edecek " şakasını yapmıştı.
Gerçekten de ihracata aktif olarak girmek ve piyasada kalıcı olmak için, işletmenin ihracata hazır olup olmadığının konularını tartışıp saptarken, bu konunun biraz da olsa geri plana kaydığını fark ettiler. Oysaki pazarın canlandırılabilmesi ve bu pazarda kalıcı olup olamayacaklarının saptanması için verilecek kararların verilmesini sağlayacak bilgileri getirecek ve en önemlisi olası alıcılarla yüz yüze görüşme olanağı getirecek bu seyahatlerin çok da ucuza çıkmayacağı çok açıktı. Toplantıya ara verip bir sonraki oturumda bunu tartışmak için karar verdiler amma bu konu zaten çay sohbetinin konusu oluvermişti. Zira daha önceki fuar katılımı ve ziyareti seyahatlerinin masraflarını, hafızası pek de kuvvetli olan muhasebe müdürü arkadaşımız hemen masaya koyuvermişti.
İyi de cepten para çıkacak diye bu işler yapılmayacak mı idi?
Tabii ki hayır! İş insanları olarak yatırım yapmadan getiri olmayacağını en iyi bilenler bizleriz de, eldeki kısıtlı finansman kaynağını etkin bir şekilde nasıl kullanacağız?
KOBİ sahibi ve yöneticisi olan arkadaşımız toplantıyı yeniden başlattı ve konuyu hemen bağladı. "Arkadaşlar devlet desteklerinin arasındaki İhracat Pazar Araştırması Desteği bizim sorunumuzu çözecektir" diye de açıklama getirdi. Dış ticaret Müsteşarlığının, ihracata sağladığı destekler arasında yer alan ve İhracatı Geliştirme Merkezi İGEME tarafından yürütülen bu destek, gerçekten de ihtiyacı karşılayan bir uygulama idi. Hiçbir ön izin alınması gerekmeyen bu destek kapsamında firmanın ortaklarından veya kadrolu çalışanlarından iki kişinin seyahat için yapacakları masrafların ciddi bir kısmı buradan karşılanıyordu. İhracat pazarlaması yapmak için kendisiyle birlikte çalışmasını istediği iki arkadaşı ile birlikte, muhasebeci arkadaşına her birinin ayrı, ayrı yapması şartıyla bir görev verdi. Herkes www.dtm.gov.tr adresinde açılan menüden, "İhracat ana sayfası" sekmesini tıklayarak açılan pencerede önce "İhracatta devlet yardımları" sekmesini ve sonra da açılan pencerede "2006/6 sayılı Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteği Hakkında Tebliğ ile Uygulama Usul ve Esasları " sekmesini açarak tebliği ve uygulama esaslarını indirip inceledi.
Hepsinin bu incelemeyi yapması istendi çünkü desteği alabilmek için istenilen belge toplama da, rapor hazırlama ve projeyi sunma kadar önemli idi. Yanlış veya eksik alınan belgeler, destekten faydalanmayı engelleyebilirdi.
Her yıl 5 seyahat ve her seyahat için 10.000 ve yıllık 50.000 ABD dolarına varan ve seyahat masraflarının %70'ini kapsayan hibe maddi destek hiç de kulak ardı edilecek bir şey değildi. Bilet paraları, 300 dolara kadar oda/kahvaltı otel parası ödeniyordu. Sadece bir ülkeye gitme kısıtlaması olmadığı gibi, birbirine yakın 5 ülke bir seyahat programına alınıp 10 günlük bir program da yapılabiliyordu. Tek şart bu seyahatlerin sadece Pazar araştırması amacı ile yapılıyor olması idi. Ayrıca Pazar araştırmaları için gereken raporlar ve belgeler de bazı koşullara uyulmak kaydıyla %50 oranında ve yıllık 20.000 dolara kadar destekleniyordu. Firma tanıtımı yapabilmek için üye olunması gereken internet sitelerine üyeliklerde yıllık 10.000 ABD dolarına kadar ve yine %50 oranında destek alıyordu. Bunların yanı sıra sektörel nitelikli dış ticaret heyetleri ile yapılacak olan seyahatlerin yine %50 oranında ve yıllık 10.000 ABD dolarına kadar destek alması da onları heyecanlandırdı.
Her şey doğru ve güncel bilgiye ulaşıp onu birinci elden yorumlayıp değerlendirmekte yatıyordu.