Pazar araştırması desteği 2015
2011/1 sayılı “Pazar Araştırması ve Pazara Giriş” faaliyetlerine ilişkin giderlerin desteklenmesi hakkındaki tebliğ, 17/1/2015 tarihli ve 29239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan bir düzenleme ile değiştirilmişti. Bu düzenleme ile yapılan değişiklikte biz ihracatçıları ilgilendiren en önemli nokta, pazar araştırma gezilerine verilen desteğin, her seyahat başına 7 bin 500ABD Doları'ndan 5 bin ABD Doları'na indirilmiş olmasıydı.
Bu destek başlangıçta her seyahat başına 10 bin ABD Doları ve her yıl da 5 seyahat desteklenmek üzere, desteğin yıllık toplam miktarı 50 bin ABD Doları olarak düzenlenmişti. Daha sonra yapılan bir düzenleme ile seyahat başına destek miktarı 7 bin 500 ABD Dolarına indirilmiş ancak desteklenen seyahat sayısı 10 adete çıkarılmıştı. Sonuç olarak pazar araştırma seyahatlerine verilen destek, her seyahat başına azaltılmış olsa da desteklenen seyahat sayısı artırıldığı için destek yıllık toplamda 75 bin ABD Doları'na yükseltilmişti. Son yapılan düzenleme ise desteklenen seyahat sayısını aynı tutarak, bu desteğin toplam miktarını tekrar eski miktarı olan 50 bin ABD Doları'na indiriyor. Bu indirimin altında yatan neden açıklanmamış olsa da bakanlığın, her seyahat başına kullanılan destek miktarının ortalama tutarını düşünerek yaptığını tahmin ediyoruz.
Desteğin parasal bir tarihçesine biraz baktık amma bu sohbetimizin Pazar Araştırması Desteği'ni konu edinmesinin nedeni bu değildi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından bu sene 11. tekrarı yapılacak olan İhracata İlk Adım Programı (İİAP) eğitim modüllerinin güncellenmesi çalışmaları sırasında, tebliğin değiştirilmesinin üzerinden iki ayı geçmiş olmasına karşın, “Uygulama Usül ve Esasları” metninde seyahat başına destek miktarının hala 7 bin 500 ABD Doları olduğunu görmüştük. Bunu araştırmak üzere, sade vatandaş olarak Ekonomi Bakanlığı ile temas kurmaya çalıştığımız sırada karşılaştıklarımız, bizi bu yazıyı yazmaya teşvik etti.
Tebliğin değişmiş olmasına karşın çağrı merkezi, uygulama usül ve esaslarında belirtilen 7 bin 500 ABD Doları miktarın geçerli olduğunu belirtiyordu ki bu, çağrı merkezi çalışanlarının zamanında ve yeterli bir biçimde bilgilendirilmediği gerçeğini vurguluyor. Bunun yaratabileceği olumsuz sonuçlar tahmin edileceği üzere, bir hayli üzücü olabilir. Israrlarımız üzerine, daha sonra bize detaylı bilgilendirme yapılacağı söylendi. Kısa bir süre sonra bakanlıktan bizi arayan kişi, 5 bin ABD Doları miktarı doğrulayarak, uygulama usül ve esasları metninin de değiştirilmek üzere olduğunu belirtti. Zaten bu birkaç gün içerisinde de metin düzeltildi.
Öyleyse sorun nedir?
Eğitim, seminer vb. etkinliklerde bir araya geldiğimiz kişilere, mevzuat konusunda hataya düşmemek için, bizim yaptığımız gibi, sadece ve sadece o mevzuatı yayınlayan kurumun internet sitesindeki güncel bilgilere bakmalarını öneriyoruz. Ancak, resmi bakanlık sitesinin aynı sayfasında, aynı konuya ait farklı bilgilerin bir arada yayınlanıyor olmasını nasıl yorumlarız acaba? Ayrıca Ekonomi Bakanlığı bu konuda yalnız değil onu da belirtmiş olalım.