Patates ve kuru fasulyede arz talebi karşılamayınca fiyatlar artıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Şu günlerde halkın tenceresine giren ürünlerde genelde fiyat artışları var ama 2 üründe fiyat artışı diğerlerinin önünde koşuyor... Patates ve fasulye fiyatları dikkat çekecek ölçüde artıyor.

İki üründe fiyat artışının nedeni üretim yetersizliği. Ama üretim yetersizliğin nedenleri farklı.

• Patates üreticisi uzun yıllar hastalık nedeniyle ürün alamadı. Önceki yıl ürün bol oldu. Bu defa satamadı. Ürün tarlada kaldı. Bunun üzerine üretimi kıstı. Şimdi de üretim talebi karşılamıyor.

Patates talebi yılda 4.5 milyon ton. 4 Milyon tüketime 350 bin ton tohumluğa gidiyor.150 bin top kayıp var.

Önceki yıl üretim 4.8 milyon ton iken geçen yıl 3.9 milyon tona düştü. Talebin gerisinde kaldı.

• Fasulyede yapısal sorun var. İthal fasulye ucuz. Yerli üretici ithal fasulye karşısında maliyeti karşılayamadığı için üretimi artırmıyor.

Bizim üretimimiz 200 bin ton dolayında idi. Geçen yıl üretimin 225 bin tona çıktığı tahmin ediliyordu.  Yıllık fasulye talebi 240-250 bin ton.

Genelde yılda 40 bin ton kuru fasulye ithal ediliyor. Bu yıl fasulye ithal edilen ülkelerde kuraklık nedeniyle üretim düştü. Fiyatlar yükseldi. İthal fiyatlarının artması karşısında yerli üretici de ithal fiyatının imkan verdiği ölçüde fiyatını yükseltiyor.

Çözüm: Her üründe olduğu gibi üretimi artırmak.

Tarım ülkesi Türkiye’de herhangi bir ürünün yetersizliği nedeniyle ithalat bize yakışmıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı tarım ürünleri ve gıdada 2013 yılı  Ocak-Kasım döneminde ithalatın bir yıl önceye göre  yüzde 3,38 artışla 9 milyar 802 milyon dolardan 10 milyar 134 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Aynı dönemde tarım ürünleri ve gıdada ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.47 artışla 15 milyar 222 milyon dolar oldu.

Ocak-kasım döneminde fasıllar arasında en fazla ithalat, 1 milyar 822,7 milyon dolarla hububatta, 1 milyar 657.6 milyon dolarla hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlarda, 1 milyar 503.6 milyon dolarla yağlı tohum ve meyveler, muhtelif tane, tohum ve meyveler, sanayide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yemlerde, 1 milyar 417.2 milyon dolarla gıda sanayinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemlerde yapıldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018