Partilerin uzmanları yeni dönem için yapılması gerekenleri açıklamalı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Koalisyon görüşmelerinin ilk turu bugün başladı. Yarın, öbür gün devam edip tamamlanacak. Koalisyona katılacak ya da dışarıda kalacak partilerin kurmaylarından beklentim var. Kendileri iktidar ortağı olsalar da olmasalar da önemli konularda atılması gereken adımlarla ilgili önerilerini ortaya koyarak, çözümünü talep etmeleri. Ülkemizin buna ihtiyacı var. 

Bu konular, ağırlıkları hemen hemen eşit olarak benim sıralamama göre şunlar: 

Hukukun üstünlüğünün sağlanması ve yeni Anayasa, vergide iyileştirme ve gelir dağılımı adaletsizliğini azaltıcı önlemler, büyümeyi sürekli kılacak yeni bir ekonomik model ve ona bağlı reformlar, çevremizde yangına neden olan dış politika sorunları için çözüm önerileri ve AB müzakerelerinin sürekli kılınması, çözüm sürecinde silah değil demokrasinin öne çıktığı arayışlar, eğitimin üretim için kalifiye eleman yetiştirmesine yol açacak reformlarla güçlendirilmesi. 
Partilere baktığımda hepsinde bu konularda görüşleri olan, önerilerde bulunabilecek uzmanların bulunduğunu görüyorum. Bunlardan bir bölümü verdikleri demeçlerle, katıldıkları televizyon programlarında görüşlerini kısmen ortaya koyup, çözüm önerilerini de sunuyorlar... 
Benim önerim, yeni bir hükümet kurulurken, bu görüş ve önerilerini kağıda döküp, rapor haline getirerek kıskançlık taşımadan ortaya konulması. 

Çünkü biliyorum ki hepsi siyasete benzer amaçlar içindeki bir ortak paydayı amaç edinerek girdiler. Dünyada daha saygın, ekonomisi ve demokrasisi gelişmiş bir Türkiye’nin eksiklerini ortadan kaldırıcı önlemlere yardımcı olmak için siyaset yapma kararı aldılar. Bunun için Meclis’te iktidar ya da muhalefet sıralarında yer almayı amaçladılar. Şimdi bu amaçlanın ilk adımını seçilerek, parlamentoda yer alma hakkını elde ederek başarmış durumdalar. 

Zaten, seçimin propaganda döneminde de birbirlerine karşı olan eleştirileri dışında, ağırlıklı olarak hepsi daha iyi bir Türkiye arayışının ve halkın refahını artırmanın sözlerini verdiler... 

O yüzden yeni bir gelecek inşa etmesi gerektiğine inandığım Türkiye için bütün siyasi partilerin yukarıda belirttiğim konularda, birikimlerini açıklıkla ortaya koyarak, geleceğin inşasına yardımcı olmaları gerektiğine inanıyorum. 

Doğaldır ki bu yeni bir siyaset yapma biçimini getirmelidir. Dünün zıtlaşan, çatışan, birbirini yenme/ yenilme içerisinde değerlendiren siyaset yapma yapısı terk edilmelidir. 

Yeni siyaset, diyalog içerisinde empati ile bilgi alışverişinde, ülkenin sorunlarını çözücü ortak projeler üretmek üzerine olmalıdır. 

Bir ütopya gibi görülse de benim düşüncem ve önerim budur. Yarıdan çoğu değişen, kadın ve genç üye sayısı artan yeni Meclis’in bu konuda başlangıç adımını atmasının mümkün olduğuna inanıyorum. Bakalım koalisyon görüşmeleri beni haklı çıkaracak mı...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar