Partilerin işsizliğe çözüm vaatleri…
Geçen hafta, AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin seçim beyannamelerindeki işsizlikle ilgili vaatlerini sizlerle paylaşacağımı ifade etmiştim.
Bugün, AK Parti ve CHP’nin gelecek hafta da MHP ve HDP’nin vaatlerinden derlediklerimi yazacağım.
AK Parti’nin beyannamesi “Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır” yaklaşımıyla, vaat edilenlerin büyükçe bölümü bugüne kadar yapılanların devamı niteliğinde..
Önce bugüne kadar gerçekleştirilenleri sıralayıp ardından yeni vaatlerinin yer aldığı bir düzenleme ile sunuluyor.
Vaatler; “ İstihdam politikası” başlığı altında; ikinci atılım dönemimizde de istihdamın artırılması için farklı alanlara özel politikalarımız sürecektirle başlıyor...
“Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında 2023 yılı itibarıyla işsizlik oranını yüzde 5 düzeylerine indirmeyi, istihdam oranını yüzde 50’ye yükseltmeyi, kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 38 düzeyine çıkarmayı, tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15’e indirmeyi hedeflemekteyiz.
İstihdam alanındaki temel yaklaşımımız daha fazla ve daha nitelikli iş imkânları oluşturmaktır.
Bu amaçla bir yandan ekonomimizi büyütürken, diğer yandan istihdam dostu bir büyüme sağlamayı hedefliyoruz.
İstihdamı sadece ekonomik anlamda bir gösterge olarak değil, ekonomik büyümenin sosyal refaha yansımasının temel alanı olarak kabul ediyoruz.
Geliştireceğimiz işlerin ve oluşturacağımız istihdamın ekonomik dinamizmimizi ve sosyal refahımızı artıracağı düşüncesiyle 'İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı'nı hayata
geçireceğiz” denilerek hükümetin 2 Nisan'da açıkladığı 11 Maddelik “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Teşvik Paketi”nde yer alan çözüm önerileri ayrıntılı olarak sıralanıyor...
AK Parti'nin seçim beyannamesinden derlediklerim özetle bunlar...
CHP, uzun yıllardır ilk kez ekonomi ağırlıklı olarak düzenlediği seçim beyannamesi toplumun her kesiminde ilgi ile karşılandı.
Seçim beyannamesinde CHP; işsizlikle ilgili çözüm önerilerini ve vaatlerini “İstihdam Yaratan ve Yatırımları Kolaylaştıran Büyüme Modeli İstihdama dönük Etkin Politikalar” başlığı altında şöyle sıralıyor:
• İstihdamda kalıcı artışlar sağlayacak yatırımlar yapılmasının iklimini sağlayacağız.
• Pasif ve aktif iş gücü politikalarını etkin şekilde kullanarak istihdam yaratacağız.
• İstihdam üzerindeki kamusal yükleri azaltacağız.
• Kamu hizmetlerinde kadın, genç ve engelli yurttaşlarımızın istihdam edilme olanaklarını artıracağız.
• Kamuda istihdamı kapsayıcı büyümenin öncüsü haline getireceğiz.
• İş gücünün donanımının artırılmasına öncelik vereceğiz.
• Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde, üretimdeki dönüşümün istihdam kayıplarına yol açmasına engel olacağız.
• İş arayanlar ve iş olanakları arasındaki eşleşmelerin hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacağız.
• İŞ-Kur ile Mesleki Yeterlilik Kurumu iş birliği içerisinde vasıfsız isçilere beceri kazandırmaya dönük uzun vadeli bir eğitim programı uygulayacağız.
• Program kapsamında, 800 bin işsiz yurttaşımızı, asgari ücret karşılığında ödeme alacakları 9-12 aylık eğitim programlarına kademeli olarak yerleştireceğiz.
• Programı bitirdikten sonra yeni işe giren kadınlar ve 18-29 yaş arasındaki erkekler için 4 yıl boyunca; 29 yaş üzeri erkekler için 3 yıl boyunca sigorta işveren primlerinin kamu tarafından desteklenmesini sağlayacağız.
• Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) sertifika programlarının çeşitliliğini, işverenlerin ve iş piyasasının ihtiyaçlarının yanı sıra yeni büyüme stratejimiz doğrultusunda şekillendireceğiz.
• Sektör öncüleri, STK’ler ve kamu ortaklığıyla başlatılacak teknoloji, sayısal ve finansal okuryazarlık eğitim seferberliği ile iş gücünün genel beşeri sermaye birikimlerini yeni büyüme stratejimizle uyumlu hale getireceğiz.
• Eşgüdümünü girişimcilik üniversitelerinin sağlayacağı ve her bölgenin sektörel farklılıklarının gözetileceği ‘’Girişimcilik Okulları (Fabrikaları)’’ kuracağız.
• Bu okullarda, yaşam boyu eğitim merkezleri, kuluçka merkezleri, profesyonel destek birimleri ve tam donanımlı atölyelerin bulunmasını sağlayacağız.
• Tüm üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik (inovasyon) eğitimlerinin artıracağız.
• Akılcı bir teşvik sistemiyle, bilgi yoğun sektörleri destekleyecek, kadın ve gençlerin iş gücüne katılımını artıracağız.
CHP‘nin istihdam ve işsizlikle mücadele bağlamında vaatleri de özetle bunlar.
Gelecek hafta da MHP ve HDP’nin vaatlerini paylaşacağız.