Partilerin Ar-Ge vaatleri (II)
Geçen hafta AK Parti ve CHP’nin seçim beyannamelerindeki Ar-Ge ve inovasyon alanındaki vaatlerini sizlerle paylaşmıştım.
Bugün ise MHP ve HDP’nin vaatlerini yazacağım..
MHP'nin de CHP gibi bu seçimde ekonomiye, Ar-Ge ve inovasyona geniş yer veriyor olmasını önemli bulduğumu bir kez daha anımsatmakta yarar görüyorum...
“Üreten Ekonomi Programı” başlığıyla MHP vaatlerini şöyle sıralıyor:
• Rekabetin Korunması Hakkında Kanun geliştirilerek günümüz şartlarına uygun, yenilikçi ve etkili bir mevzuat oluşturulacak, fikri mülkiyet hakları sadece mevzuat açısından değil fiili süreçler açısından da Ar-Ge teşvikini sağlayacak seviyeye çıkartılarak, patent hukukunun gelişmesine gereken önem verilecektir.
• Teknolojik değeri yüksek ürün ve hizmetlerin üretilmesi tercih edilecek, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yerleştirilmesi, ara malı üretiminin Türkiye’de yapılması desteklenecek, Kümelenme faaliyetleri desteklenecek, firmalar arası işbirliği, ortak Ar-Ge ve tasarım özendirilecek.
• Öncü sektörler belirlenecek, Ar-Ge kaynakları öncelikle bu alanlara kaydırılacak.
• Sağlık, enerji, savunma, ulaştırma, havacılık ve uzay, Ar-Ge, yazılım ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine yönelik alanlardaki yatırım projelerine öncelik verilecektir.
• Kamu bankalarının; küçük ve orta ölçekli işletmelere, Ar-Ge ve teknolojik yatırımlara destek verecek şekilde hizmet vermeleri sağlanacaktır.
• Üretim tercihlerinin yoğunlaştığı alanlarda Ar-Ge çalışmalarına ayrılan kaynaklar artırılacaktır.
• Kamu kaynaklarından Ar-Ge yatırımlarına daha fazla kaynak aktarılacaktır.
• Özel sektörün; Ar-Ge ve teknoloji üretimi yatırımları desteklenecek, Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırması sağlanacaktır.
• Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payı bugünkü yüzde 0,9 seviyesinden dört yıl içinde yüzde 2’ye çıkarılacaktır.
• Bilimsel ve teknolojik araştırmaların, yenilikler ve buna bağlı olarak verilecek patentler aracılığıyla üretime ve toplumsal faydaya dönüşmesini sağlamak amacıyla “Milli Yenilik Sistemi” kurulacak, bu çerçevede, teknolojik yenilikler ve teknolojik ürünleri yenilemek için gerekli olan Ar-Ge çalışmaları desteklenecektir.
• Patent, ticari marka, endüstriyel tasarım ve telif haklarının korunması amacıyla fikri mülkiyet hakları sistemi etkinleştirilecek, Ar-Ge sonuçlarının sanayiye ve üretime aktarılabilmesi için “Teknoloji Transfer Merkezleri” yaygınlaştırılacak ve özel sektörün Ar-Ge ve teknoloji üretimi yatırımlarını desteklemesi sağlanacaktır.
Milli teknoloji üretim merkezi “Bilge Kent” oluşturulacak ve Türk Dünyasının bilimsel araştırma merkezi niteliğinde “Ankara Temel Araştırmalar Merkezi (ATAM)” kurulacaktır.
Bilgi üretim teknolojileri, bioteknoloji, gen ve doku teknolojileri, uzay ve havacılık teknolojileri,bilişim teknolojileri, nano ve nükleer teknolojiler, mekatronik, üretim süreç ve teknolojileri, malzeme teknolojileri, enerji teknolojileri ve tasarım teknolojileri gibi çağımızın stratejik teknolojilerinde Ar-Ge faaliyetlerine ve Ar-Ge sonuçlarının üretime dönüştürülmesine önem ve öncelik verilecektir.
• Başta savunma sanayiine yönelik tedarikler olmak üzere, tüm kamu kurumlarının tedarik politikaları Ar-Ge’ye dayalı olacak ve bilim, teknoloji ve yenilik yeteneğimizi geliştirmek amacıyla kullanılacaktır.
• KOBİ’lerin Ar-Ge, yenilik ve ihracat yapabilme kapasiteleri geliştirilerek uluslararası rekabet güçleri artırılacaktır.
• Malzeme teknolojileri, elektronik harp, havacılık, uzay ve uydu teknolojileri, ağ merkezli savaş, insansız hava araçları, güdüm ve kontrol teknolojileri gibi savunma sanayi teknolojilerinin Ar-Ge çalışmaları ve üretimi desteklenecektir.”
MHP’nin AR-GE ve inovasyon alanındaki vaatleri özetle bunlar..
HDP ise seçim beyannamesinin ekonomi bölümünde:
“KOBİ'lere sektörel planlama çerçevesinde sıfır faizli finansman desteği sağlayacağız. KOBİ'leri haksız rekabete karşı koruyacak önlemler alacağız. Tüm teşvik ve destek sistemi, üretimin sağlıklı gelişimini ve istihdam artışını hedefleyecek.” diyor.
TBMM’de temsil edilen partilerimizin Ar-Ge inovasyon vaatlerini sizlere sunmak istedim.
Sonuç olarak, Ar-Ge ve inovasyon alanında bugüne kadar yapılanlar çok önemli, elbette takdir edilmeli ancak Türkiye olarak bu alanlarda söz sahibi olabilmek için daha yapılacak çok şey olduğunu anımsatarak partilerimizin seçim beyannamelerinde yer alan vaatlerini de göz ardı etmemek gerekiyor...