Parite, altını rekora taşıyor
ABD tarafından gelen ekonomik verilerin öne çıktığı geçen hafta, volatil bir seyir izleyen altın, haftanın son günü beklentilerin gerisinde gelen kritik tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranının zayıflattığı dolardan bulduğu destekle yükseldi. Yunanistan için Avrupa Birliği, kurtarma paketi hazırlıkları yaparken, kredi derecelendirme kurumu Moodys'in not kırmaya devam etmesinin de desteğini arkasına alan altın,1542.93 dolar/ons'da tutunarak haftalık bazda, yüzde 0.4 oranında değer kazandı.
Geçen haftanın ilk gününü, ABD ve Londra piyasalarının kapalı olmasından dolayı yatay bir seyir gösteren altın, AB Parlamentosu Ekonomi ve Para Kurulu'nun (ECON) açıklamasıyla dikkatleri üstüne çekti. ECON, yüksek likidite ve güven aracı olarak artık altın teminatını kabul etmeye başladığını bildirdi. Ekonomide söz sahibi bazı kurumların da altını, teminat listelerine eklemesiyle gelecekte altına 'para birimi' olabilir gözüyle bakılması güç kazandı. Salı günün ilk haberi; Moody's in Japonya'nın kredi notunu negatif izlemeye aldığını duyurması oldu. Bu gelişme ile dolar, yen karşısında sert şekilde yükselirken, euro karşısında ise zayıfladı. Avrupa tarafında ise Yunanistan'a yönelik endişeler artarken, IMF ve AB'nin ek desteğinin Yunanistan'ın sıkı tedbirler almasıyla ilişkilendirilmesi dikkat çekiciydi. 1.530-1.540.dolar/ons bandında dalgalanan altın çarşamba günü, ABD'den gelen verilerle yukarı yönde hareketlendi. Ülkenin sipariş ve üretim gibi önemli endeks kalemlerinde, ciddi düşüş kaydedilmesi ve özel sektörde beklenilen seviyede istihdamın gerçekleşmemesi, borsa endekslerini aşağıya çekerken altın, 1.550.45 dolar/ons'a yükseldi. Moody's; kurtarma paketi bekleyen Yunanistan'a bir darbe daha vurdu ve ülkenin notunu üç basamak daha indirerek, Jamaika'nın da gerisine taşıması, altına ikinci desteği sağladı. Wall Street'te yaşanan telaş, hisse senedi tarafında, Ağustos'tan bu yana ki en sert günlük düşüşün yaşanmasına neden oldu. Perşembe günü, ABD'nin beklentilerin gerisinde açıklanan işsizlik ve fabrika siparişleri verisiyle 1.4518'e yükselen pariteye rağmen; 1.540 - 1.545 dolar/ons bandında tutunamayan altın, 1.519.70 dolar/ons'la haftanın en düşük seviyesine geriledi. Alım için cazip hale gelen altın, günün kapanışına doğru 1.535 dolar/ons'a yükseldi. Son işlem günü piyasalar, ABD'den açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranına odaklandı. ABD piyasalarının açılışıyla birlikte gelen tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri, beklentilerin gerisinde kalarak yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Piyasalarda azalan risk iştahıyla birlikte 1.546.93 dolar/ons'a yükselen altın, 1542.93 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda yüzde 0.4 oranında değer kazanırken dolar, euro karşısında yüzde 2.17 oranında düşerek haftayı 1.4632 pariteden kapattı. ABD'nin hizmet sektörüne ait rakamların iyi gelmesine rağmen; Wall Street'in üç majör endeksi, haftayı yüzde kayıpla kapatırken, S&P'nin ağustos ortasından bu yana en kötü haftası oldu. Kıymetli madenlerden gümüş yüzde 4.5'lik değer kaybıyla haftanın tek kaybeden kıymetli madeni olurken, temel metal fiyatlarında da düşüşler yaşandı.
Altın, 2 Mayıs'ta tarihi rekorunu 1.576.90 dolar/ons ile kırdığında parite, 1.49'u aşmıştı. Dolarda ki zayıflamanın sürmesi ve paritenin tekrar bu seviyeye doğru hareketlenmesi altında, yeni bir rekorun yaklaştığının habercisi. Yunanistan'ın akıbeti de, altın için belirleyici bir unsur olduğu unutulmamalı. Yunanistan'a yönelik destek ve sıkı tedbirlerin netleşmesi, euroyu daha da güçlendirse de, bölgeye yönelik tansiyonun düşmesi, risk iştahının artması demek. Bunun da altında satış baskısı yaratarak düşüşlere neden olacağını söyleyebiliriz.