Parasal gevşeme adımları sürüyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

SERHAN YENİGÜN-Finansinvest
 
Küresel çapta parasal gevşeme adımları yeniden hızlandı ve birbirini izlemeye başladı. ABD'de henüz piyasaların hasretle beklediği üçüncü niceliksel gevşeme (QE3) kararları alınmadıysa da twist operasyonu sene sonuna uzatıldı. Avrupa, İngiltere ve Çin merkez bankaları da gevşeme adımlarını sürdürüyor. Son olarak Çin Merkez Bankası, yakın bir zaman içinde beklenen gevşeme adımlarını sürpriz bir zamanlama ile dün attı ve politika faizlerini indirdi. Çin Merkez Bankası gösterge borç verme faizini 31 baz puan indirerek  %6'ya, gösterge borçlanma faizini ise 25 baz puan indirerek %3'e çekti. Zorunlu karşılıkları ise değiştirmedi. Çin'de gevşeme adımlarının sürdürülmesi öncelikle Asya ekonomilerine, ardından da hammadde talebini desteklemesi halinde gelişmekte olan ülke ekonomilerine ve küresel büyümeye katkıda bulunabilir. Piyasalar, Çin'de atılan bu adımların meyvelerinin toplandığını gördükçe fiyatlamayı tercih edeceğinden ve Çin'de zamanlaması önceden kestirilemese de gevşeme döngüsünün devam ettiği düşünüldüğünden, dünkü kararların kısa vadede belirgin bir piyasa etkisi olmayabilir.
 
İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise beklendiği gibi politika faiz oranını %0,50 seviyesinde bırakırken, varlık alım programını da yine piyasa beklentilerine paralel olacak şekilde 50 milyar sterlin artırarak 325 milyar sterlinden 375 milyar sterline çıkardı. Resesyon etkisi altında olan İngiltere'de, geçtiğimiz ay, kredi büyümesini teşvik eden bankalara yönelik olarak borçlanma kolaylığı sağlanmıştı. Bu adımın üzerine bugün artırılan varlık alım programının İngiltere'de ekonomik aktiviteye sınırlı da olsa destek olması ümit ediliyor. BoE'nin varlık alım programını genişletmesi uzun süredir fiyatlandığı için kararın önemli bir piyasa etkisi olmasını beklemiyoruz.

Ve bütün bunların önüne geçen kararlar dün Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) geldi. Nihayet Avrupa'da artan mali dengesizliklere karşı adım atan ECB, politika faizinde 25 baz puanlık bir indirim yaparak %1 olan faiz oranını %0,75 seviyesine çekti. ECB mevduat faiz oranını da 25 baz puan geri çekerek %0 olarak belirledi. Ayrıca gecelik acil fonlama faizi de 25 baz puan düşürüldü. Burada özellikle mevduat faizlerinde gidilen indirimin sembolik de olsa anlamı yüksek. ECB tarafından daha önce düzenlenen LTRO ihaleleri ile piyasalara sağlanan 1 trilyon EUR'luk kaynağın yaklaşık %80'inin yine ECB'ye geri dönmesi üzerine harekete geçen ECB, bu kaynakların mali sistemde dönmesi için bir adım atmış oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017