Parasal genişleme sonrası ve piyasalar

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Serdar Bayer / Yatırım Finansman

Amerika’dan gelen ekonomik verilerin beklentilerden iyi olması gözlerin tekrar Amerikan Merkez Bankası’na çevrilmesine neden oldu. Bir süredir devam eden parasal genişlemenin sonuna mı gelindiği piyasa aktörleri tarafından bir süredir sorgulanıyordu. FED üyelerinin bir kısmından gelen söylemlere bakıldığında bu görüşün artık ön plana çıkmaya başladığını belirtmek hatalı olmaz. Son dönemde Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin yükselen trend içinde hareket etmesi bu senaryoyu destekler nitelikte.

Avrupa tarafında mevcut güçsüz yapıya karşılık Amerika’nın varlık alımlarına devam etmesi ve piyasada bulunan dolar likiditesini arttırması geçmiş dönemde dolar’ ın güç kaybetmesine neden olmuştu. Gelinen son noktada tüm dikkatler FED toplantısına verilmiş durumda. İki gün sürecek toplantının Çarşamba akşamı açıklanacak sonucuna göre piyasa aktörleri parasal genişlemenin hangi aşamaya geldiğini analiz etme şansı bulacaklar. Parasal genişlemenin kısa vadede son bulacağı beklentisinin ön planda olması Amerika’da tahvil faizlerinin yükselişe geçmesine neden olmuştu. Amerikan 10 yıllık tahvil faizleri bu beklentiyle birlikte %2.20 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Farklı bir görüş ise faizlerin hızlı tırmanışının ekonomiye zarar vereceği parasal genişlemenin son bulup bulmayacağı kararının Eylül veya Aralık toplantılarına bırakalacağı yönünde oluşuyor.

Yaşanan gelişmeler ışığında euro/dolar paritesine baktığımızda parasal genişlemenin sonuna gelindiğine dair bir işaret alınması durumunda Amerikan tahvil faizlerinde yükselişin devam etmesi beklenebilir. Bu tip bir haber etkisi sonucunda 10 yıllık tahvil faizi %2.20 direncini geçerek ilk etapta %2.40 seviyesine doğru atak gerçekleştirebilir. Varlık alımların son bulması ve faiz artışı ilerleyen süreçte doların güçlenmesini beraberinde getirecektir. Bu durum parite üzerinde aşağı yönlü baskının oluşmasına neden olabilir. Parite şuanda 1.3395 direncine takılmış durumda. FED’den gelecek açıklamalar yön konusunda belirleyici olacaktır. Geri çekilmelerde 1.3295-1.3320 seviyeleri destek olarak izlenebilir. Düşüşün derinleşmesi durumunda 1.3115-1.3180 seviyeleri yeni hedef noktaları olacaktır. Bu bant aralığının altında mevcut yükselen trendin bozulmaya başlayacağını belirtebiliriz. Diğer bir bakış açısıyla hızlı yükselen faiz seviyesinin ekonomiye vereceği zararların daha fazla dile getirilmeye başlaması aşağı yönlü baskıyı sınırlayacaktır.

Kıymetli madenlere baktığımızda geçtiğimiz aylarda başlayan satış baskısının devam ettiğini görüyoruz. Altın Ons fiyatına kısa dönemli baktığımızda düşen trendin bozulması için 1394-1405 USD dirençlerinin geçilmesi gerekiyor. Bu bandın üzerinde düşen trend güç kaybedebilir. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda 1345-1360 USD seviyeleri yeni hedef olarak izlenebilir. Güvenli liman olma özelliğini kaybetmeye başlayan Altın’ ın tekrar 1250-1300 USD’ li rakamlara geri dönüş yapacağı genel bir beklenti olarak karşımıza çıkıyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017