Paraguay'dan Tuzla'ya kaçak et nasıl geliyor?

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN [email protected]

Televizyonlarda Tuzla'daki polis operasyonunu izlemişsinizdir. Son 1 ay içerisinde iki kez İstanbul'un Tuzla ilçesinde toplam 82 ton kaçak kırmızı et yakalandı. Bulgaristan, Irak, Suriye ve diğer sınır komşusu ülkelerden kaçak et ve kaçak hayvan girişine alışmışken, uçakla yaklaşık 20 saat uzağımızdaki Güney Amerika ülkesi Paraguay'dan kaçak et getirmek nereden bakarsanız bakın büyük organizasyon.

Nüfusu İstanbul'un yarısı, toplam ihracatı Türkiye'nin tarım-gıda ürünleri ihracatının yarısı kadar olan Paraguay'dan bu ülkeye kaçak et girmesi, en hafif deyimiyle utanç verici.

Kaçak eti fırsat bilerek Paraguay'ı tanıyalım. Ekonomi Bakanlığı'nın raporlarına göre Paraguay,7 milyon nüfusu, 31.5 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH), kişi başına 7 bin 541 dolar milli geliri ve 2015 için yaklaşık yüzde 5 büyüme hedefi olan Güney Amerika ülkesi.

Ülkenin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yüzde 25'ini  tarımdan sağlıyor. Çalışan nüfusun üçte biri, tarımda istihdam ediliyor.

Ülkede üretilen tarım ürünleri arasında pamuk, soya fasulyesi, mısır, buğday, tütün, çeşitli meyve ve sebzeler, et ve süt ürünleri ile kereste önemli bir yer tutuyor. Bu küçük ülke, dünyanın en büyük dördüncü soya ihracatçısı konumunda.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre, Türkiye ile Paraguay arasındaki ticaret hacmi her yıl katlanarak büyüyor. Fakat,Türkiye  aleyhine gelişiyor ve hep dış ticaret açığı veriyoruz. 2004 yılında Türkiye'nin  ihracatı 1 milyon dolar, ithalatı 23.3 milyon dolar. 2014'e gelindiğinde  ihracat 31.7 milyon dolar olurken, Paraguay'dan yapılan ithalat 360.2 milyon dolara ulaştı. Bu yılın ilk 10 aylık döneminde 14.3 milyon dolar ihracat, 119.2 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

Bu ülkeye, Türkiye'den en çok ihraç edilen ürünler; demir/çelik ürünleri, traktör, sentetik ve devamsız lifler, buzdolapları, oto yedek parçaları, kağıt ve karton, çeşitli makine ve cihazlar ile elektrikli ev aletleri ilk sıralarda yer alıyor.

Paraguay'dan Türkiye'ye 2014 yılında en çok ithal edilen ürünlerin başında yüzde 98 pay ile soya ve soya ürünleri var. Ayrıca, yağlı tohumlar ve meyveler, hayvan yemi olabilen diğer bitkisel maddeler, sığır (bufalo) ve at derisi, canlı hayvan, et ve Paraguay çayı gibi tamamen tarımsal ürünler  ithal ediliyor.

Paraguay'ın toplam ihracatı 2014 yılı verileriyle 9.6 milyar dolar. İthalatı ise 12.1 milyar dolar. Toplam ihracatının yarısı soya ve soya ürünlerinden oluşuyor. Sığır eti ihracatı ise 2014'te 831 milyon 115 bin doları dondurulmuş,453 milyon 751 bin doları taze ve soğutulmuş olmak üzere 1.2 milyar dolar.

Ayrıca, 2014 yılında sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşeklerin yenilen sakatatların ihracatından 75 bin 502 dolar döviz girdisi sağladı.

Paraguay'ın tütün dışında kayda değer düzeyde tarım ürünü ithalatı neredeyse yok. Fakat, tarımda kullanılan ekim, hasat makineleri ve traktör ithalatı var.

Paraguay’ın 2014 yılı ihracatında yüzde 30.7 payla ilk sırada Brezilya, ikinci sırada ise yüzde 10.7 payla Rusya yer aldı. Arjantin, Şili, Hollanda ve İtalya'dan sonra yüzde 3 payla Türkiye 7.sırada. İthalatında ise Türkiye  binde 4 payla 24. sırada.

Geçen ay Kolombiya ve Malezya’ya ilk kez büyükbaş hayvan eti ihraç eden Paraguay, bu yılın, ocak-kasım döneminde 47 ülkeye 216 bin 606 ton sığır eti ihraç ederek 897 milyon dolar döviz elde etti.

Amacımız Paraguay'ın tanıtımını yapmak ya da ülkeyi övmek değil. Fakat, sadece 406 bin 752 kilometrekare alanı ve 7 milyon nüfusu olan Paraguay yılda 1.2 milyar dolarlık sığır eti ihraç ediyor. Bir zamanlar Ortadoğu ülkelerinin canlı hayvan ve et tedarikçisi olan tarım ülkesi Türkiye, kırmızı et ve canlı hayvan ithal ediyor. Üstelik yasal ithalat bir yana kaçak hayvan ve et cennetine dönüşen bir ülke konumunda.

Sadece bu örnek, Türkiye'nin sahip olduğu tarımsal potansiyeli, hayvancılık potansiyelini değerlendirmediğini, bu konudaki politikasının ne kadar yanlış olduğunu ve iflas ettiğini kanıtlamaya yetmez mi?

Özetlersek; sadece sınır komşularından veya yakın ülkelerden değil, Paraguay'dan, Hindistan'dan  Türkiye'ye kaçak kırmızı et getiriliyor. Biz polis tarafından yakalananları görüyoruz. Ya yakalanamayan kaçak etler? Onları afiyetle yiyoruz. Üstelik ülkeye giren sadece kaçak et veya kaçak canlı hayvan değil. Onlarla birlikte birçok hastalıkta giriyor. Şu sıralar ülkeyi kasıp kavuran şap hastalığı da muhtemelen kaçak hayvanlarla girdi. Sağlığımızı, hayvan sağlığını ve ülkenin geleceğini tehdit eden bu kaçakçılara dur demek için adam gibi bir hayvancılık politikasına ve sıkı denetime ihtiyaç var. Fakat kimin umurunda.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar