Para politikasında temkinli iyimserlik

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI [email protected]

Salı günü gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ve borçlanma faizlerini piyasanın ve bizim beklentimize uygun olarak sırasıyla %5 ve %5.75 seviyesinde korudu.

Borç verme faizi, ise 100 baz puan düşürülerek %12.5 seviyesinden %11.5'e (piyasa yapıcı bankalar için %12'den %11'e) indirildi.  Merkez Bankası  borç verme faizinin düşürülmesini G4 merkez bankalarının ilave parasal genişleme atağına ve çekirdek enflasyon göstergelerindeki olumlu görünüme dayandırdı.  Buna ek olarak Merkez Bankası aylık fonlama miktarının üst sınırını 4 milyar TL arttırarak toplamda 24 milyar TL'ye yükseltti.

Faiz koridorunun üst bandının %11.5'e indirilmesi piyasada önemli bir etki  yaratmadı. Gecelik faiz oranları son dönemde %9.5 civarında işlem görüyor. Merkez Bankası'nın  bankalara sağladığı fonların ağırlıklı ortalama maliyet ise  %7.6 seviyesinde bulunuyor. Aylık repo miktarında yapılan değişiklikle toplam likiditenin %8 civarında artacağı beklentisi ise tahvil faizlerinde sınırlı bir gevşeme yarattı.

Merkez Bankası nihai iç talep cephesinde yavaşlamanın sürdüğünü, net ihracatın büyümeye katkısının arttığını ve iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde devam ettiğini yineledi.

Banka ekonomideki dengelenmeyle birlikte cari açığın önümüzdeki dönemde kademeli olarak azalmaya devam etmesini bekliyor. Son dönemde kredi büyümesinin ciddi derecede hız kesmesi bankanın toplam talebin görece ılımlı seyrettiğine dair tezini destekler nitelikte. Ancak cari açık cephesinde beklenen iyileşme özellikle petrol fiyatlarından kaynaklı riskler nedeniyle sınırlanabilir.

Toplam talebin ılımlı seyretmeye başlaması ve görece kuvvetli TL enflasyonla mücadele adına Merkez Bankası'nın elini kuvvetlendiriyor. Banka çekirdek enflasyon göstergelerinin Şubat ayından başlayarak aşağı yönlü eğilim sergileyeceğini düşünüyor. Ancak  baz etkisi, görece yüksek enerji fiyatları ve temel mal fiyatları üzerindeki gecikmeli etkiler nedeniyle manşet enflasyon, yılın ilk çeyreğinde yüksek seviyelerde seyretmeye devam edebilir.

Son toplantı notlarındaki üslup öncekilere görece daha ılımlı. Merkez Bankası  enflasyon cephesindeki görünümün orta-vadeli hedeflere yakınsamasını görünceye kadar para politikasındaki ihtiyatlı duruşunu devam ettirecek. Ancak, önceki aylarda kullanılan "para politikasındaki sıkı duruş" ifadesi yerine "ihtiyatlı" kelimesinin kullanıldığını belirtelim.

Küresel ekonomideki belirsizler devam ettiği sürece MB para politikasındaki esnekliği koruyacak ve veriye bağımlı yapı devam ettirilecek. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde kredi verilerini, iç talep koşullarını ve enflasyonu yakından takip edeceğiz.

Sermaye akımlarındaki güçlü seyir devam eder ve çekirdek enflasyon cephesindeki olumlu seyir gerçekleşirse MB faiz koridorunun üst bandını aşağıya çekmeye devam edebilir. Buna ek olarak MB'nin banka ekonomistleriyle yaptığı son toplantıda da işaret ettiği gibi döviz alım ihallerine başlanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019