Papatya ile Kelebek
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Kelebek ile papatyanın masalında olduğu gibi, yatırımcılar bugünlerde neredeyse papatya falı bakarmış gibi, "Piyasa riski seviyor mu sevmiyor mu?"...sorusunu kendilerine sorma durumunda.
ABD borsaları, önceki beş haftadaki yükseliş hareketine geçen hafta da devam etti. S&P 500 endeksi geçen haftayı %1.52 yükseldi ve 869.56'ya ulaştı. VIX 33.94'e geriledi. Böylece, S&P endeksinin 9 Mart dibinden yükselişi %30 civarına ulaşmış oldu. İMKB-100 ise geçen hafta TL bazında %2.1 yükseldiyse de Dolar bazında %0.4 gerilemiş oldu. Böylece İMKB-100 endeksinin 9 Mart dibinden yükselişi Dolar bazında %43 civarına ulaşmış oldu.
Piyasada muhtemelen bu hafta gözler içerde İMF, dışarıda ise ABD bilançoları ve banka stres testi sonuçlarında olacak ki bizce bu piyasaların oldukça oynak bir hafta geçirmesine yol açabilir. Banka stres testleri ile ilgili sonuç açıklamalarına bu hafta başlanıp 4 Mayıs'ta da net durumun kamuoyu ile paylaşılacağı düşünülüyor. Bu konuda daha önce görüşlerini açıklamış olan Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Summers'ın, ek kaynağa gereksinim duyacak bankaların öncelikle piyasalardan hisse senedi karşılığı sermaye bulmak zorunda kalabileceğini söylediğini not edelim.
İç tarafta ise, Başbakan Erdoğan'ın IMF heyetinin Mayıs ayında Türkiye'ye gelebileceğini söylediğine dair haberler var. Yurtiçinde bu hafta ekonomik veriler açısından daha sakin bir gündem beklentisi mevcut. Çarşamba günü Merkez Bankası Beklenti Anketi, Cuma günü ise Reel Kesim Güven Endeksi açıklanacak. 22 Nisan'da ise IMF'nin açıklayacağı yeni küresel büyüme tahminleri içinde Türkiye ile ilgili projeksiyonlar ilginç olabilir.
Yurtdışında, ekonomik veri tarafında hafta genelinde Almanya ZEW ve IFO endeksi, Euro Bölgesi Sanayi Siparişleri, ABD Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri ve Konut dataları takip edilecek. Bilanço tarafında ise Bank of America (20 Nisan), Wells Fargo (22 Nisan), Morgan Stanley ( 22 Nisan) ve American Express (23 Nisan) 2009 ilk çeyrek rakamları odak noktasında. Yahoo (21 Nisan), Coca-Cola (21 Nisan)ve Apple (22 Nisan) şirketlerinin bilançoları da piyasalar açısından oldukça önemli.
İMKB'deki bu yükselişin kısa vadede hız kesmesi ihtimali bizce yüksek. Küresel borsalarda kritik seviyelere gelinmiş olması, bazı kredi piyasası göstergelerinin borsalardaki iyileşmelere iştirak etmemiş olması ve son günlerde Dolar endeksi DXY'deki değer artışı ise (86'nın üstünde) ise dikkat çekici ve borsalar açısından bizce risk teşkil ediyor.
Papatya falından nasıl bir sonuç çıkacağının kestirmek güç olsa da, önümüzdeki iki haftanın küresel piyasalar açısından oldukça kritik olabileceğini düşünüyoruz.