Papatya falına devam
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Dünya ve özellikle ABD'de verilerin ekonomik gidişata dair çizdiği resim nispeten daha olumlu olmaya devam ederken, bankacılık stres testleri sonuçlarına dair belirsizlik ise şimdilik piyasalarda önemli bir etkiye sebep olmadı.
Örneğin cuma günü Almanya'da açıklanan nisan ayı Ifo Endeksi mart ayındaki 82.2 değerinden 83.7'ye yükseldi, ABD'de ise dayanıklı tüketim malı siparişleri piyasa beklentisinden iyi geldi.
Yeni haftanın ilk gününde ise, küresel borsalarda, Kuzey Amerika'da başlayan domuz gribi salgını haberlerinin yarattığı tedirginlik hakimdi.
Haberlere göre, Meksika ülkede domuz gribi sebebiyle yüzden fazla kişinin öldüğünü açıklarken, ABD ve Kanada'da görülen yeni grip vakaları ise salgın endişesine neden oluyor. ABD'de de domuz gribi nedeniyle sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildiği haberleri var.
4 Mayıs'ta ABD'deki stres testine dair bilgilerin kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Stres testi sonuçları ile ilgili henüz detaylı resmi açıklamalar yapılmamışken; piyasaların bu belirsizlik nedeniyle daha fazla oynaklık göstermesi bizce olası.
İç tarafta ise, IMF ilişkileri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Bu bağlamda, IMF Başkanı Strauss-Kahn, IMF ile Türkiye'nin kredi anlaşması konusunda birlikte çalıştığını ve anlaşmanın önümüzdeki haftalarda sağlanmasının beklendiğini belirtti. Dolayısıyla, 2009 GSYH'sine yönelik olarak %3.6 daralma bekleyen hükümet ile %5.1 daralma bekleyen IMF tahminleri arasındaki fark dikkat çekici.
Ayrıca kabinede, ekonomi yönetiminin de dahil olduğu bir revizyon olabileceği haberleri basında yer almaya devam ediyor.
İMKB'deki bu hızlı yükselişin hız kesmesi ihtimali bizce yüksek. Küresel borsalarda kritik seviyelere gelinmiş olması, bazı kredi piyasası göstergelerinin borsalardaki iyileşmeler iştirak etmemiş olması tüm küresel borsalar açısından yükselişlerin hız kesmesi ve/veya düzeltme görme ihtimalini bizce yükseltiyor.
Yurtiçi veri tarafında ayın son günü açıklanacak TCMB Enflasyon Raporu ve dış ticaret verileri haftanın önemli makro olayları olacak.
Yurtdışında ise ABD'de FED çarşamba günü faiz kararını açıklayacak ve piyasalar yeni hazine tahvil alımlarına yönelik bir açıklama olup olmayacağını merak ediyor. Ayrıca aynı gün, ABD'de 1. çeyrek için açıklanacak büyüme rakamı piyasalar tarafından dikkatle izlenecek. 29 Nisan'da Japonya, 1 Mayıs'ta ise bazı Avrupa ülkelerinde piyasalar kapalı olacak.