Palm yağı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Halkımız yılda kişi başına 1.2 kilo tereyağ, 2 litre zeytinyağı, likit veya margarin olarak da 24 kilo nebati yağ tüketiyor. Katılaştırılmış bitkisel yağ olan margarin tüketimi kişi başına 8 kilo dolayında. Kişi başına 16 litre dolayında da sıvı bitkisel yağ tüketiliyor.

Hem margarin, hem sıvı yağ üretmek için yağlı tohuma ihtiyaç var. Yağlı tohum üretimimiz yetersiz. Buna karşı yıllık bitkisel yağ talebi 2 milyon tona yükseldi.

Bitkisel yağ talebinin üçte birinden azını bizim ürettiğimiz ayçiçeği ve pamuğun içinden çıkan tohum ile karşılıyoruz. Üçte ikisini ithal ediyoruz. 

İthal edilen 1 milyon 200 bin ton dolayındaki bitkisel yağın yaklaşık 700 bin tonu margarin şeklinde katılaştırılıyor. Kalanı sıvı yağ olarak satılıyor. 

Ayçiçek yağının dünya piyasasında fiyatı yüksek. Ucuz olan palm yağı. Ayrıca Türkiye'ye ayçiçeği yüzde 36 gümrük ile girerken, palm yağının Malezya menşeli olanı yüzde 12 gümrükle giriyor.

İşte bunun içindir ki, şimdilerde ithal edilen toplam 1 milyon 200 bin ton dolayındaki bitkisel yağın 700 bin tonuna yakını palm yağı oldu.

Palm yağını Malezya'dan alıyoruz. Malezya dünyanın en büyük ikinci palm yağı üreticisi.  

Palm yağındaki doymuş asit oranı ayçiçeği yağındaki doymuş asit oranından yüksek.

Margarin paketlerinin üzerindeki etikete, yağın içindeki ham yağın ne yağı olduğu yazılırsa, tüketici ne yediğini bilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018