Özet kitap okumak hakkında bir özet

Ali Argun KARACABEY
Ali Argun KARACABEY VERİDEN BİLGİYE [email protected]

Geçmiş günlerde sosyal medyada bir kişinin bu konuda paylaşımı olmuş ve bir siyasetçiyi özet kitap okuduğu için eleştirmişti. Eleştirinin amacı özet kitap okuyan kişiyi, eğer ben yanlış anlamadıysam, bir çeşit cahillikle suçluyordu. Geçenlerde bir yazımda da belirttiğim gibi kullandığımız kavramlar üzerinde anlaşma sağlayamadığımız sürece, o kavramları kullanarak ileri sürdüğümüz fikirlerde de anlaşma sağlayamayız. Bu nedenle özet kitap dediğim zaman ne kast ettiğimi belirterek başlayayım. Ben bu yazıda özet kitap kavramını, kurgu olmayan ve çoğu iş dünyası, kişisel gelişim gibi alanlarda yazılan kitaplara ait özetleri anlatmak için kullanacağım. Kurgu kitaplar bu yazının ve bu yazıda kullanılan özet kitap kavramının dışındadır.

Bu köşedeki ilk yazımda üretilen veri ve bilginin ne kadar çoğaldığını anlatmış ve bir örnek vermiştim. O örneği tekrar hatırlatmak isterim. “

2012 yılının Eylül ayında Fortune dergisinde çıkan “What Data Says About Us” isimli makaleye göre, dünyada 2003 yılına kadar üretilen veri miktarı 5 milyar gigabyte (yani 5 exabyte.) 2011 yılında aynı miktarda veriyi üretmek sadece 2 gün alırken, bu sürenin 2013 yılında 10 dakikaya ineceği belirtiliyor.”

Veri üretimi kadar hızla artmasa da basılan kitap sayısında da önemli bir artış var. Ülkemizde 2008 yılında basılan kitap sayısı TÜİK rakamlarına göre 30 bin civarındayken bu sayı 2014 yılında 45 bine ulaşmış. Aynı dönemde UNESCO rakamlarına göre dünyada bir yılda basılan kitap sayısı 2 milyonun üstünde.

Olayın bir diğer tarafı daha var. Bu yazıya konu ettiğimiz kurgu dışı kitapları okuyanlar çok iyi bilirler, bu kitaplar da verilmeye çalışılan her bir fikir, sayfalarca anlatılır, örneklerle okuyucunun gözünde canlandırılmaya çalışılır. Bayraktar Holding’in üst düzey yöneticilerinden Koray Tulgar “Yönetim Tabletleri” isimli kitabının başında bir “yönetim” kitabı okuduğumuzda karşılaştığımız bu durumu şu şekilde anlatmaktadır:

• Yüzlerce sayfa okursunuz,

• Bu konuyla ilgili tarihi bilgileri ve diğer yazarların görüşlerini okursunuz,

• Birçok örnek üzerinde yorumlar görürsünüz,

• Esas fikir ise sadece birkaç sayfadır.

Bu tür kitapların da sayısının geometrik olarak arttığını düşününce özet kitabın ne kadar değerli olduğu ortaya çıkmaktadır. Kitabın özetinden verilmek istenen fikir hoşunuza gider veya tam olarak anlayamaz ve detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz kitabı alabilir ve okuyabilirsiniz. Bu noktada özet kitaba nasıl ulaşabileceğimiz de önemli. Bu işi çok ciddi olarak yapan bir web sitesi “özetkitap. com” ve muhteşem bir uygulama “blinkist” başlamak için iki güzel referans.

Uzun uzun anlatmaya çalıştığım fikri basitçe özetlersem, kitap okumak değerlidir ancak zamanımız yetmediği için okuyamayacağımız kitapların temel fikirlerini öğrenmek için veya okuyacağınız kitapları seçmek için özet kitaplardan yararlanabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Abone 13 Mayıs 2019
Paylaşım ekonomisi 29 Nisan 2019
Eğitimde değişim 18 Mart 2019
Sistem bozucular 21 Ocak 2019
Dijitalleşme, ama nasıl? 31 Aralık 2018
Dalgalar ve Atatürk 21 Mayıs 2018