Özelleştirmeden 42 milyar dolar geldi 2011'de 21 milyar dolar daha

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Özelleştirme 1984 yılında başladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın verdiği bilgiye göre bugüne kadar 199 kuruluşta hisse senedi veya varlık satış/devir işlemi yapıldı. Bu kuruluşlardan 188'inde hiç kamu payı kalmadı.

1985 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 42 milyar dolar dolayında.

Bu gelirin 21 milyar dolarlık bölümü, toplam kullanımların yüzde 48'i, Hazine'ye ve Hazine bünyesinde bulunan Kamu Ortaklığı Fonu'na (Kamu Ortaklığı Fonu'na, 26 Mayıs 2000 tarihinde yürürlüğe giren 4568 sayılı kanun çerçevesinde, 2001 yılından beri aktarma yapılmamıştır) aktarıldı. Kamu Ortaklığı Fonu'nun kullanım alanı ise mevzuatla sadece baraj, otoyol ve içme suları gibi altyapı tesislerinin finansmanıyla sınırlandırılmış bulunuyor.

Geçen yıl çok sayıda elektrik dağıtım şirketleri işe ilgili özelleştirme ihaleleri yapıldı. İhaleler yapıldı ama ihaleler kesinleşmediğinden ödemeler bu yıla saktı.

Özelleştirme İdaresi eski Başkan yardımcılarından Süleyman Yaşar, önceki gün Sabah'ta bu yıl özelleştirme geliri tahsilatının 13 milyar 687 milyon dolara ulaşabileceğini yazdı.

Bu çok önemli bir tespittir. Önce Süleyman Yaşar'ın yazdıklarını aktarayım. Süleyman Yaşar diyor ki;

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi kararları Resmi Gazete'de yayımlandığına göre iş artık şirketlerin devir teslimine kaldı. Sözleşmeler imzalanıp hisseler devir edildiğinde devlet, özelleştirme bedellerini tahsil edecek.

 Boğaziçi, Dicle, Gediz, Trakya, Anadolu,Toroslar, Akdeniz olmak üzere yedi elektrik dağıtım tesisinin hisse satışından toplam 10.8 milyar dolar alınacak.

Bu yıl yedi elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesinin yanında, ihalesi tamamlanıp sadece yargı kararlarını ve bürokratik işlemleri bekleyen tesisler var. İskenderun Limanı, hidrolik santraller, şeker fabrikaları alıcılara teslim edilmeyi bekliyor.

Ayrıca özelleştirme duyurusu yapılan Hamitabat termik santralinin teklifleri de 27 Haziran'da alınacak.

Böylece 2011 yılında özelleştirme gelirleri bir rekor kırabilir. Çünkü tek bir yılda en çok özelleştirme geliri 2005'te 8.2 milyar dolar olarak tahsil edilmişti. 2011'de sadece yedi elektrik dağıtım şirketinin bedelleri tahsil edildiği takdirde 10.8 milyar dolar alınacağından yeni bir gelir rekoru olabilir.

2011 bütçesinde özelleştirme gelirleri 13.7 milyar lira olarak tahmin edilmişti. Eğer 2011'de özelleştirme tahakkuklarının tahsilatı yapılırsa 21 milyar lira gelir elde edilecek.

Tahminlerin üzerinde özelleştirme geliri tahsil edilmesiyle, kamu bütçesi açığının milli gelire oranını yüzde 2'nin altına geriletebilir.

Süleyman Yaşar'ın değerlendirmesi sadece bütçe denkliği bakımından değil, ödemeler dengesi bakımından da önemli. İhale kazananlar, özelleştirme bedellerini ödemek için dış kredi kullanacaklar. Bu kanaldan ülkeye yıl içinde 20 milyar dolar dolayında kaynak girecek.

Açık anlatım ile Hazine de Maliye'de mutlu olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018