Özelleştirmede Koç ağırlığı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

Türkiye'nin bugüne kadar en yüksek özelleştirmesi 6 milyar 55 milyon dolarlık Tüpraş özelleştirmesini gerçekleştiren Koç Holdingin, yüzde 40 payla içinde yer aldığı konsorsiyum dünkü Köprü-otoyol özelleştirme ihalesini de 5 milyar 720 milyon dolarla kazandı. Böylece Koç Holding ikinci büyük özelleştirme ihalesi içinde de yer almış oldu.   

Türkiye'nin dün en büyük özelleştirme ihalelerinden ikincisini köprü-otoyol ihalesini Koç Holding'in içinde yer aldığı konsorsiyum 5milyar 720 milyon dolar fiyatla kazandı, onay aşamasına gelindi. Bu Koç Holdingin Tüpraş'ın 6 milyon 55 milyon dolarlık Türkiye'deki en büyük özelleştirme alımından sonra Türkiye'nin ikinci büyük özelleştirmesinde de konsorsiyum ortağı olarak yer alması sonucunu getirdi.

Koç Holding yüzde 40, Malezyalı UVM ortağının yüzde 40, Ülker Holding şirketi Gözde Girişimin yüzde 20 paya sahip olduğu konsorsiyumun Malezyalı ortağı kendi ülkesinde 1000, yurt dışında 500 kilometrelik otoyol işleten bu alanda tecrübeli bir kuruluş.

Koç Holding içinde yer aldığı iki konsorsiyumla 11 milyar 775 milyon dolarlık özelleşmeye imza atarak önemli bir finansman taahhüdünde bulunmuş oldu. Ülkenin önemli holding CEO'ları ve finans yöneticileri Koç Holdingin finansman piyasasından makul rakamlarla, finansman sıkıntısı yaşamadan ödeme taahhütlerini yerine getirebileceğini belirtirlerken, ihale masasında yer alan Koç Holding yöneticisi Tamer Haşimoğlu,"İhalede fiyat beklentimiz dahilinde iyi bir fiyatta oluştu. Şimdi Özelleştirme idaresi ve Danıştay onay aşaması söz konusu. Onay sonrası 5 yıl içersinde yatırımları tamamlayacağız. Her yıl karayollarının denetiminde bakım ve onarım çalışmalarını 25 yıl süreyle yapacağız" açıklamasını yaptı.

Uzun süre sorun yaşayan ve yabancı ilgisi yeterli olmayan özelleştirmeler son dönemde ivme kazanmış durumda ve ihalelere birçok Türk şirketi yabancı ortaklarıyla konsorsiyum yaparak giriyorlar. 2012 yılı özelleştirmelerine baktığımızda ihaleleri ve devir işlemleri tamamlanmış, devir onayı alınmış imza aşamasında, onay aşamasında yaklaşık 12 milyar dolarlık bir tablo ile karşılaşıyoruz.

Özelleştirme idaresi portföyünde devreye girmesi bekleyen özelleştirmelerin sayısı ise 22. Bunlar arasında bulunan Türk Telekom'un yüzde 30 hissesi ve Milli Piyangonun yüzde 100 hissesi ile TEDAŞ'ın elindeki 5 dağıtım şirketi ihalesi önemli büyüklükler taşıyor. Bunların önemli bölümüyle ilgili özelleştirme hazırlıklarının tamamlandığı ve 2013 yılında da özelleştirmelerin süreceği belirtiliyor.

Son özelleştirme ihalelerinin sonuçları iki önemli sonucu ortaya koyuyor. Bunlardan biri özelleştirme ihalalerinde rakamların büyümüş olması. Diğeri özelleştirmelere yerli ortaklarla katılan yabancı kuruluşların ilgisinin artması. Dün gerçekleşen otoyol-köprü özeleştirmesene de birçok yerli holding ya kendi aralarında kurdukları konsorsiyumlarla, ya da yabancı ortaklarlıyla birlikte katıldılar.     

Köprü -Otoyol özelleştirmesinde Malezyalı UEM firmasının yüzde 40 ortak olması onların 2 milyar 88 milyon dolarlık bir doğrudan yabancı yatırım yapması anlamını da taşıyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar