Özelleştirme ve bankacılığa Doğu'dan Batı'dan ilgi
Maliye Bakanı Şimşek'in Halk Bankası özelleştirmesi ile ilgili açıklaması ve BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in Uzakdoğu ve Avrupa'lı bankaların, yabancıların taleplerini de göz önüne 11 yeni banka lisansı verebileceklerini açıklaması kriz sonrası sağlam görülen Türk finans sektörü ve özelleştirmelerine hem Avrupa'dan hem Asya'dan yoğun ilgi olduğunu gösteriyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Halk Bankasının yüzde 23.92 hissesinin özelleştirmesinin tamamlandığını açıklarken yüzde 20 yerli yatırımcının yanında yüzde 80 yabancı yatırımcının yer aldığını söyledi. Şimşek, yabancı alımlarında taleplerin yüzde 55'inin Londra'dan, yüzde 20'sinin Amerika'dan, yüzde 9'unun Singapur'dan yüzde 3'ünün diğer Avrupa ülkelerinden geldiğini açıkladı.
BDDK Başkanı Mukim Öztekin de dün yaptığı basın toplantısında çok sayıda yerli yabancı banka kurma talebi olduğu için halen 49 olan banka sayısını 11 yeni lisansla 49'a çıkartma kararında olduklarını açıkladı. Öztekin'de banka kurma talebi olanlar arasında Asya'dan Japonlar, Güney Koreliler, Çinlilerin talepleri yanında, Avrupa'dan İtalyan, İspanyol, İngiliz ve Hollandalı bankaların taleplerinin bulunduğunu belirtiyor.
Görüldüğü gibi dünkü iki toplantıda Maliye Bakanı Şimşek ve BDDK Başkanı Öztekin'in yaptığı açıklamalar Türkiye finans sektörüne ve özelleştirmelerine hem Doğu'dan, hem de Batı'dan ilgi olduğunu gösteriyor.
Maliye Bakanı Şimşek'in Halk Bankası özelleştirmesi konusunda yaptığı açıklamada ek satışlar hariç bankanın hisselerinin yüzde 23.92'lik bölümü özelleşirken 6.8 milyar lira gelir elde edileceğinin ve bankanın halka açıklık oranının yüzde 48.9'a çıkacağı bilgisi yer aldı. Cuma günü banka sektörü hisseleri yüzde 3 kayba uğrarken İMKB'de işlemine özelleştirme nedeniyle ara verilen Halk Bankasının hisse fiyatı 15 lira 10 kuruş iken, bankanın hisselerinin halka arz aralığının 13 lire 80 kuruş ile 15 lira 90 kuruş olarak tespit edildiğini belirten Bakan Şimşek, halka arzın "en düşük iskonto oranıyla" başarıyla gerçekleştiğini açıkladı. Hisseler için 11 milyar liralık talep geldiğini belirten Bakan Şimşek, Halkbank blok hisse satışının şu anda gündemde olmadığını, bankanı yüzde 51 hissesinin Hazinede olduğunu belirten Bakan, " Bu özelleştirmenin bütçe finansmanına olumlu yansıması söz konusu olacaktır. Hazinenin borçlanması azaltılıyor. Biz bütçemizde yapısal ve kalıcı düzenlemelerle bu işi görmeye çalışıyoruz" değerlendirmesini yapıyor. Bu yılın ilk on ayında 18.8 milyar lira bütçe açığı verdik, yıl sonu açığın 33.5 milyar olması, gelecek yılda 33.9 milyar olması bekleniyor. Bu açıdan özelleştirme gelirleri önem taşıyor.
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, krize rağmen Türk finans piyasasının güvenilir olasından doğan ilgi nedeniyle yabancıların taleplerinin arttığını, ancak, kendilerinin borç verebilir ve fonların genişlemesine katkısı olacak firmalar olmasına önem verdiklerini belirterek, "Bunun yanında, ülkemize yönelik bankacılık sektöründe her yabancı yatırım girişimine de kolay izin vermediğimizi, başvuruları titizlikle incelediğimizi Adabank örneğinde ortaya koyduk" diyerek, seçimlerinde yarara dayalı bir titizli arayacaklarını belirtiyor. Öztekin, şu anda yabancı payının sektör içinde yüzde 16.7 olduğunu, borsadaki paylarla bunun yüzde 43 seviyesine yükseldiğini, bu oranı riskleri arttırmayacak seviyede tutacaklarını açıklayarak, gelecek beklentisini ortaya koydu.
Bu iki haberde yer alan bilgiler finans sektörümüze ve özelleştirmelere ülkemizin Doğusundan da Batısı'ndan da önemli ilginin olduğu bir dönemi yaşadığımızı gösteriyor.