Özel sektörde profesyoneller iyimser
Günümüzde özel sektörde üst düzey profesyonel yöneticilere CEO denilmeye başlandı. ABD'de CEO, şirketin tüm politikalarını oluşturan karından zararından sorumlu kişidir.
Bizde ise hemen tamamı aile şirketi olan özel sektör kuruluşlarında tepe yönetici patronun icra sorumlusudur. Son sözü patron söylediğinden CEO'nun politika oluşturma ve de icrada yetki ve sorumluğu sınırlıdır.
Şimdilerde hemen her özel sektör kuruluşunda tepe yönetici CEO diye adlandırılır oldu.
Economist ve Capital dergileri CEO'lar iyi ilişki kuran bir yayın organları. CEO'lar için sanal bir kulüp oluşturdular. Değişik anketler düzenliyorlar.
2012 yılında olacaklar hakkında Ekonomist Dergisi'nin 192 CEO Club üyesinden yanıt aldığı anketin sonuçlarına göre, iş dünyası 2012 ile ilgili tüm risklerin farkında ancak kötümser bir düşünce hakim değil.
Ekonomide yüzde 2 ile 4 arasında büyüme bekleyen iş dünyası, enflasyon beklentisini ise yüksek tutuyor. Çift haneli enflasyon beklentisinin yüksek olduğu iş dünyası cari açığı en büyük risk olarak değerlendiriyor. Yatırımlarına devam edecek olan iş dünyası, satın alma fırsatlarını da gözleyecek.
2011'in üçüncü çeyreğinde yüzde 8.2 büyüyen Türkiye, ortalama büyüme beklentisini de aştı.
Bir yavaşlamanın beklendiği üçüncü çeyrekte, sürpriz bir şekilde yeniden ivme kazanan ekonomi, hükümetin cari açığı frenlemek için aldığı parasal tedbirlere rağmen büyüyor. Hükümet büyüme hedefini 2012 programında ise yüzde 4 olarak açıkladı. 2012 yılına ilişkin iş dünyasının büyüme beklentisi de hükümete paralel şekilde ilerliyor.
Anketi yanıtlayan 192 CEO'nun en çok uzlaştığı konu büyüme rakamları. Ankete katılanların yüzde 51.5'si büyüme rakamının yüzde 2- 4 arasında olacağını düşünüyor. Hükümet programına yakın, yani yüzde 4-6'lık bir büyüme tahmini yapan CEO'ların oranı yüzde ise 31.6 oranında.
Bu yılki gibi yüksek bir büyüme tahmini (yüzde 6 ve üstü) yapanların oranı ise yüzde 9.6'da kalıyor. Yüzde 2'nin altında büyüme bekleyenler de yüzde 7.4'lük bir dilimi temsil ediyor.
Aralık ayında da yükselmesi beklenen ve yılı çift hane ile kapatacağına kesin gözüyle bakılan enflasyon konusunda ise CEO'lar 2012 yılında yüzde 8 ile 10 bandında bir beklentiyi ifade ediyor. Bu aralıkta beklenti içinde olanların oranı, 192 CEO arasında yüzde 55.6'ya denk geliyor. Ancak, yüzde 10'un üzerinde beklenti ifade edenlerin oranı da yüzde 20.7'e çıkıyor. CEO'ların yüzde 23.7'si de beklenti aralığını yüzde 6-8 olarak belirtiyor. Yüzde 6'nın altında bir beklenti içinde olanların oranı ise sadece yüzde 0.8 oldu.
Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan cari açık sorulduğunda ise iş dünyası da bu açığın kapatılıp kapatılamayacağı, nasıl kapatılacağı konusunda kararsız.
İş dünyasından gelen yanıtların ağırlıklı bir bölümü, bu konunun Türkiye'nin ilgi odağından çıkmayacağını ortaya koyuyor. Çünkü yanıtlara göre iş dünyasının yüzde 46.7'lik kısmı 2012'de bu sorunun çözüleceğine inanmıyor. Kısmen çözüleceğine inananların oranı ise yüzde 52.6'yı buluyor. Kesin çözüleceğini bekleyenler ise yalnızca yüzde 0.7'lik bir kısmı oluşturdu.
Yakın dönemde Türkiye ekonomisini en çok etkilemesini beklenen konu sorulduğunda ise yine cari açık yüzde 30.7 ile ilk sıraya yerleşiyor. Dış dünyadaki ekonomik ve siyasi çekişmeler yüzde 27.2 ile cari açığı izlerken, iş dünyası Ortadoğu'ya da dikkat çekiyor. CEO'lara göre bölgedeki çalkantıların Türkiye'yi de içine alacak bir şekilde savaşa dönüşmesi, ekonominin önündeki risk haritalarından biri olarak dikkat çekiyor. CEO'lar bu konuya yüzde 22.4 oranında önem veriyor. Yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı gibi, siyasetin şu andaki en sıcak gündem konularına verilen önem ise alt sıralarda ancak kendine yer buluyor.
Avrupa'nın borç krizi, Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. En büyük ihracat pazarımız olan AB ülkelerinin bu krizden çıkıp çıkmayacağı sorulan CEO Club üyeleri, krizin devam edeceğini düşünüyor.
CEO'ların büyük kısmı 2012'de yatırımlarının devam edeceğini vurguluyor.
İŞ dünyası 2012 yılına ilişkin beklentilerinde iyimser bir tablo çiziyor. Gelecek yıl işlerinin nasıl bir seyir izleyeceğini düşündükleri sorulduğunda CEO'ların yarıya yakını iyiye gideceği beklentisiyle yeni yıla giriyor. Bu yönde düşünenlerin oranı yüzde 46.7 oluyor. 'Değişmeyecek' yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 40.7. Bu ortamda işlerin kötüye gideceğini bekleyenler de var. Bu soruya bu yönde yanıt verenlerin oranı yüzde 9.6'da kalıyor. Çok iyi bir yıl geçireceklerini bekleyenler ise beklenti sıralamasının en altında yüzde 3 ile yer buluyor.
Ekonomist Dergisi'nin son sayısının kapağında "CEO'lar Ne Bekliyor" sorusu vardı. Ve de derginin içinde yukarıya aktarılan cevaplar yayınlanmıştı.
Görülüyor ki CEO'lar iyimser. Acaba gerçekten 2012 yılının iyi geçeceğine mi inanıyorlar, yoksa yabancıların "Wishful Thinking" dedikleri gibi "İyimser bir bekleyiş-İyimser bir düşünce- İyimser bir temenni" mi var.
Çünkü veriler CEO'ların iyimser bekleyişlerini destekleyecek kadar olumlu görünmüyor.