Özel sektör için teşvikler
Eskiden Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), özel sektör için devlet tarafından uygulanan teşvik tedbirlerini duyurmak için özel yayınlar yapar, programlar düzenlerdi.
Günümüzde değişik teşvikler uygulanıyor.
Fakat genelde bunları çok az kişi biliyor.
Bazı özel bürolar bu teşvik tedbirlerinden yararlanma konusunda özel sektör kuruluşlarına yardımcı oluyor.
Okuyucularımdan Ahmet Yıldırım, özel sektörün yararlanabileceği teşvikleri toplu olarak gösteren bir not göndermiş.
Ahmet Yıldırım'ın gönderdiği notu sayın okuyucularıma aktaracağım. Çünkü bu not tüm teşvikleri toplu olarak anlatıyor.
1. AR-GE destekleri
a. 1501-Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı
Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı, 1995 yılından beri TÜBİTAK ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) işbirliği içinde yürütülmektedir.
Program, firma düzeyinde katma değer yaratan kuruluşların Araştırma-Geliştirme (AR-GE) çalışmalarını teşvik etmek ve bu yolla Türk sanayiinin AR-GE yeteneğinin yükseltilmesine katkıda bulunmak üzere oluşturulmuştur.
98/10 sayılı "Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Yardımına İlişkin Tebliğ" (Tebliğ), "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Teknoloji ve Yenilik Destek Programlarına İlişkin Yönetmelik" ve "Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esasları" uygun olarak yürütülen programın amacı, sanayi kuruluşlarının AR-GE Projelerine yüzde 60'a varan oranlarda hibe şeklinde destek sağlamaktır.
b. 1507-KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yönelik strateji ve eylem planlarında geliştirilen temel strateji; KOBİ'lerin verimliliklerini, katma değer içindeki paylarının ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılması esasına dayanmaktadır.
Ülkemizde, AR-GE faaliyetlerinin önemli bir bölümü büyük ölçekli işletmelerle sınırlı olup, ülke sanayiinin yüzde 98'ini oluşturan KOBİ'lerin AR-GE faaliyetleri istenilen düzeyin altında kalmıştır.
Stratejik hedeflere ulaşmak için piyasa koşulları ve uluslararası anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükler dahilinde, KOBİ'lerin AR-GE ve yenilik projeleri için farklılaştırılmış bir destek programı TÜBİTAK tarafından kurgulanmış ve uygulamaya alınmıştır.
KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı ile, KOBİ'lerin bu sorunları aşabilmelerini sağlamak için yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında KOBİ'ler tarafından yürütülen 400.000 YTL bütçe ve 18 ay süre ile sınırlı ilk iki projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi amaçlanmıştır.
Projelere program kapsamında sağlanacak desteklerle KOBİ'lerin, teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi olmaları, sistematik proje yapabilmeleri, katma değeri yüksek ürün geliştirebilmeleri, kurumsal araştırma teknoloji geliştirme kültürüne sahip olmaları, ulusal ve uluslararası destek programlarında daha etkin yer almaları hedeflenmektedir.
2. DTM (Dış Ticaret Müsteşarlığı) hibe destekleri
a. Pazar araştırması
DTM hibe destek çalışmalarından biri olan pazar araştırması her ihracat yapan ve her yurtdışı çalışmasına yapan ya da başlayacak olan firmalar için gayet uygun bir yapıdadır.
b. Yurtdişi ofis, showroom, depo
Yurtdışına açılmayı planlayan firmalar yurtdışındaki yapılanmalarında toplam 7 birime kadar 3 yıl boyunca kira bedelinin yüzde 50'si hibe destek olarak alabilirler. Ayrıca demirbaş ve dekorasyon harcamalarının yüzde 50'sini de hibe destek olarak alabilirler.
c. Reklam-tanıtım-pazarlama
İhracat yapan veya yapmaya yönelik çalışma başlatan firmalar yurtdışında ürünlerin satışını hızlandırmak için reklam ve tanıtım için bilboard reklamları, dergi ve gazetelere, radyo ve televizyonlara verilen reklamlar, broşür, katalog, tanıtım filmi ve promosyon çalışmaları gibi pazarlamayı arttırıcı faaliyetlere için yapılan harcamaların yüzde 50'sini hibe olarak alabilirler.
d. Yurtdışı marka tescili
Kendi markalarında ürün satışı gerçekleştiren ihracatçı firmalar eğer yurtdışında markalaşma yoluna gitmişler ise bu marka bedellerinin yüzde 50'sini hibe olarak geri alabilirler. Ayrıca daha önce marka tescili yapmış firmalar geriye dönük olarak 18(onsekiz) ay önceki marka tescil bedellerini de alabilirler.
e. Uluslararası e-ticaret portallarına üyelik
Yurtdışı pazarlama aktiviteleri için oluşumlarını sağlamış olan firmalar, yurtdışında faaliyetlerini sürdüren, ürün ve hizmet pazarlamasına yönelik çalışmalar yapan e-ticaret portallarının üyelik ve reklam giderlerinin yüzde 50'sini geri alabilirler
f. Uluslararası kalite belgeleri
İhracat yapan firmalar yaptırmış oldukları test, tetkik ve laboratuvar harcamalarının yüzde 50sini hibe destek olarak alabilirler. (TÜV, CE, İSO vb...)
Ahmet Yıldırım'ın özetlediği bu teşvik tedbirleri, özellikle kriz rüzgarının estiği günlerde özel sektör kuruluşlarına destek sağlayabilir.