Özel sağlık sigortalarında milat

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN [email protected]

Özel sağlık sigortalarında Hazine tarafından 14 Şubat 2011'de yayınlanan genelge ile bir takım düzenlemeler getirildi. Düzenlemeler için sigorta şirketlerine 1 Haziran'a kadar süre tanındı. Şubat ayından bu yana özel sağlık sigortaları konusunda toplantılar düzenleniyor, yazılar yazılıyor.

Öncelikle şunu söylemem gerekirse özel sağlık sigortası birey için lüks değil, gerçek bir ihtiyaçtır. İnsanın sağlığından daha önemli ne olabilir ki ?. Grup sağlık sigortaları özel sağlık sigortası yaptıranların büyük bir bölümünü oluşturur. Yani birey olarak "ben gideyim bir sağlık sigortası yaptırayım ne olur ne olmaz" diyenlerin sayısı çok az. Ben bir göz damlasının parasını alamadığı için özel sağlık sigortasını iptal ettireni de, özel sağlık sigortası yaptırmış bir sigortalısı için 1.8 milyon TL para harcamış sigorta şirketini de biliyorum. Özel sağlık sigortası SAĞLIKLI'yken genç yaştan itibaren yaptırılmalı. Bir tahlil sonrası hasta olacağını anlayıp gidip sağlık sigortası yaptırıyorsanız, sigorta şirketiniz bu eski verilere ulaşıp sizin tazminatınızı ödemeyebilir Özel sağlık sigortası yaptıran profil ne yazık ki yaşlanıyor ülkemizde, sisteme genç sigortalı takviyesi de olmuyor. 60 yaşında özel sağlık sigortası yaptırıp da 69 yaşında "benim primim neden yükseliyor" ya da "beni sistemden neden atmaya çalışıyorlar" dememeliyiz. Bana kalırsa sorun yine sigorta şirketinde 60 yaşında gelip sigorta yaptırmak isteyene "60 yıldır neredeydin ?" denmeliydi.

60 yaşında sağlık sigortası yaptırılır mı ?

Kimse kusuna bakmasın sigorta sektörü 80-90 model otomobilleri kasko yapmıyorsa 60-70 yaşında özel sağlık sigortası yaptırmaya geleni de sigorta yapmamalı. 20 sene özel sağlık sigortası primi ödemiş yaşı 60'a geldiğinde de sistem dışına atmak da o denli insafsızlıktır. Özellikle genç yaşlarda sadece yatarak sağlık sigortasının primi 300-500 TL arasında. Bu kesimden sisteme ne kadar çok kişi girerse 50-60'ında da sistem dışına atılmaya çalışanların sayısıda o denli azalır.

Hazine genelgesinde diyor ki "primlerin hangi yaş ve kriterlere göre saptadığınızı poliçelerde belirtin. İnternet sitelerinde demo hesaplamalar yapılsın. Primi belirleyen unsurların rakamsal sonuçlarıyla izahı yapılsın" Yani vatandaş bir sene sonra ne ödeyeceğini bilsin. "Sigorta şirketleri primleri kafalarına göre artırmasın" diyor Hazine. Özel sağlık sigortalarında primler o kadar geniş kriterlerle hesaplanıyor ki şirketler bunu Hazine'nin isteğine göre nasıl düzenleyecek bilemiyorum, göreceğiz.

"Peşin ödemeli sağlık harcaması"

Standart bir poliçe değil ki, kişiye, ailesine, yaşam koşullarına sigara içip içimediğiyle ilgili olarak bile değişim gösterebiliyor. Özetle Hazine keyfi uygulamaların bir nebze önüne geçmek çabasında. Şirketler de kendilerine çekidüzen vermeli. Fakat en önemlisi sigortalı da özel sağlık sigortasını "peşin ödemeli sağlık harcaması" olarak görmemeli. "2000 TL prim ödedim aman gideyim 3000 TL'lik check-up yaptırayım da paramı çıkarayım" dememeli. Ayakta sağlık sigortası yaptıranlar suistimale yatkın kişiler olarak görülür sigorta şirketleri tarafından ve bu sigortaların primleri de yüksektir. Sis siz olun sağlıklıyken, uygun bir fiyata sadece yatarak sağlık sigortası yaptırın ve kendinizi büyük sağlık risklerine karşı güvence altına alın. Siz dürüst olduğunuz sürece sigorta sirketinizinde yanınızda olduğunu göreceksiniz. Çünkü bu işin sosyal boyutu ve manevi tatminini tahmin edemezsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar