Özel kayıt saklama zorunluluğu konusunda yeni düzenleme
Genellikle petrol, doğalgaz, LPG, tütün ve alkollü içecekler piyasalarında faaliyet gösteren mükelleflerin kayıtlarının saklanmasında 29.12.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 431 Sıra No. lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile genel kayıt ve belgeler için öngörülenden farklı bir düzenlemeye gidilmiş; Tebliğ düzenlemelerinin 07. 01. 2014 tarihinde yürürlüğe gireceği ilan edilmişti. 28. 06. 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 436 Sıra No.lu VUK genel Tebliği ile bu süre 01. 01. 2015 olarak değiştirilmiştir. 29. 12. 2014 tarih ve VUK- 70/2014-3 Sayılı VUK sirküleri ile uygulama konusunda ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.
Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) internet sitesinde yayınladığı Tebliğ Taslağı ile 431 Sayılı genel Tebliğ kapsamına giren mükelleflerle ilgili kapsam genişletici değişikliğe gitmektedir.
431 Sayılı Genel Tebliğ’de düzenlenen hususlarla ilgili olarak 9 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan DÜNYA gazetesinde yer alan yazımızda açıklamalar yapılmıştı. Bu gün yazımızda Genel Tebliğ taslağında öngörülen yeni düzenlemeler üzerinde duracağız.
Düzenleme yetkisi ve amaç
Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’nun 175, mükerrer 242 ve 257’nci maddeleri çerçevesinde kendisine tanınan yetki çerçevesinde 431 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni yayımlamıştır. Anılan tebliğ ile 01. 01. 2015 tarihinden itibaren bazı mükelleflere, tebliğ ekinde yer alan konular itibarıyla belirlenen asgari içeriklere uygun kayıtları, elektronik ortamda oluşturmak ve istenildiğinde İbraz etmek üzere elektronik ortamda muhafaza etme zorunluluğu getirilmiştir. Bazı vergi mükelleflerine yönelik olarak getirilen düzenlemenin temel amacı; mal ve hizmet hareketi İle ilgili elektronik ortamda oluşturulacak kayıtlarda yer alması gereken asgari içeriklerin belirlenmesidir. Böylelikle, vergi denetim faaliyetlerinin gelişen teknolojilere uygun bir şekilde yürütülebilmesi, buna bağlı olarak da mükelleflerden standart hale getirilmiş veriler alınarak, bu veriler üzerinde karşılaştırmalı analizler yapılması amaçlanmaktadır.
70 No.lu VUK sirkülerinde vergi denetim faaliyetlerinin gelişen teknolojilere uygun bir şekilde yürütülebilmesi amacı ile belirlenen konulara ilişkin kayıtların elektronik ortamda oluşturulması, muhafazası ve ibraz edilmesine (kayıt Saklama Gereksinimine ) dair usul ve esasların yer aldığı 431 Sıra No.lu Vergi Usul Genel Tebliği’ne ilişkin açıklamalar bu sirkülerin konusunu teşkil etmektedir; denilerek düzenlemelerin amaçları belirtilmiştir.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı ile öngörülen değişklikler 431Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin Kapsama giren mükellefleri belirleyen 3.ncü maddesi( b )fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesi ,ayrıca (c) fıkrası eklenmesi önerilmektedir.
b) Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekinde yer alan (III) sayılı listenin A ve B cetvelinde yer alan ürünlerle (Kolalı Gazozlar hariç) ilgili olarak ÖTV mükellefiyeti olanlar ile ÖTV mükellefiyeti olmasa dahi aşağıdaki şartları taşıyanlar,
1)Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan Tütün Ticareti Yetki Belgesi veya Tütün Mamulü ve Alkollü İçki Toptan Satış Belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler,
2) Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan tütün ürünleri piyasasına ilişkin olarak Ürerim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler İle Alkollü İçkiler Piyasasına ilişkin olarak Alkollü İçki Üretim İzin Belgesi ve Alkollü İçki Dağıtım Yetki Belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler.
3) Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan, tütün ürünleri piyasasına ilişkin olarak Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi veya Alkollü İçkiler Piyasasına ilişkin olarak Üretim İzni Belgesi almış gerçek ve tüzel kişilerin mamullerinin Toptan Satış Belgesi sahibi mükellefl ere pazarlama ve dağıtımını gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler,” kapsama girmektedir.
431 Sıra No.lu Tebliğ’in 3’üncü maddesine eklenecek (c) bendi şöyledir. “
c) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi OTV Kanunu ekinde yer alan (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olan mallar kapsamında ÖTV mükellefiyeti olanlar ile ÖTV mükellefiyeti olmasa dahi bunların ithalatını gerçekleştirenler.” zorunluluk kapsamındadır.
Tütün ürünleri yanında alkollü içkiler piyasasında faaliyet gösterenler de kapsama alınmıştır
431 Sayılı Genel Tebliğ’in 3’üncü madde (b) bendinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli III Sayılı Liste B cetvelinde yer alan ürünler ilgili ÖTV mükellefiyeti olanlar söz konusu iken, değişiklikle A cetvelinde yer alan ürünler dolayısıyla ÖTV mükellefiyeti olanlar da kapsama alınmaktadır. Bilindiği gibi III Sayılı liste B cetveli tütün ve tütün mamullerini, A cetveli ise kolalı gazoz ve alkollü içkilerin yer aldığı listedir.
Tebliğ taslağında A cetvelindeki kolalı gazlar kapsam dışında tutulmuştur.
3’üncü madde (b) bendinin 1‘inci alt bentlerinde yapılan değişiklikle Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (Kurum) tütün ticareti yetki belgesi almış gerçek ve tüzel kişilere ilave olarak tütün mamulü ve alkollü içki toptan satış belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler de kapsama alınmıştır.
3’üncü madde b) bendinin 2’nci alt bendi ile kurumdan tütün ürünleri piyasasına ilişkin olarak Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alanlar yanında alkollü içkiler piyasasına ilişkin olarak alkollü içkiler üretim izin belgesi ve alkollü içkiler yetki dağıtım belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler de zorunluluk kapsamına alınmaktadır.
3’üncü maddenin b bendinin 3’üncü alt bendinde yapılan değişiklikle tütün ürünleri üretim faaliyet uygunluk belgesi alan gerçek ve tüzel kişilere alkollü ürünler üretim izin belgesi almış olanlar da eklenmiştir.
Motorlu taşıtlar ticareti nedeniyle ÖTV mükellefi olanlar da kapsama alınmıştır.
431 Sıra No.lu Genel Tebliğ’in 3’üncü maddesine eklenen (c) bendi ise 4760 Sayılı ÖTV Kanunu’na ekli II sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi otomobil, minibüs, otobüs gibi insan-yolcu taşıyan motorlu taşıma araçları ile yük taşıma amaçlı motorlu taşıtlar kapsamında ÖTV mükellefi olanlar da özel kayıt saklama zorunluğu kapsamına alınmaktadır.