Özel hastaneler fark ücret alabilir mi?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile özel hastanelerle hizmet alım sözleşmesi imzalamaya başladıktan ilk dönemlerde, en fazla yüzde 30'luk fark ücret sınırına tâbi tutulmuştu. Daha sonra 8 Aralık 2009 tarih 27426 Sayılı (Mükerrer) Resmî Gazete'de yayımlanan Sağlık Hizmetlerinde İlave Ücret Alımına Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile özel hastaneler puanlarına göre, yüzde 70'e kadar fark ücret almaya başlamışlardır.
İlave ücret alınması kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları, SUT ve ekinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin, SUT eki Ek-8 listesi üzerinden fatura edilen malzeme ve ilaçlar ile SUT eki Ek-9 listesi dışında fatura edilebilecek malzeme ve ilaçlar hariç olmak üzere tamamı üzerinden, kurumca belirlenen oranı geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilmektedir.
SGK tüm hastaneleri bazı kriterleri esas alarak puanlandırmıştır. Hangi hastanenin hangi sınıfta olduğu www.sgk.gov.tr web sayfasında gösterilmektedir. Özel hastaneler de hangi sınıfta olduklarını gösteren bir tabelayı herkesin göreceği bir yere asmak zorundadır.
Buna göre hangi sınıftaki hastanenin SGK tarafından belirlenen fiyatlar üzerinden ne kadar fark ücret alabileceği şöyledir:
1) 0-200 puan arası hastaneler yüzde 30
2) 201-400 puan arası hastaneler yüzde 40
3) 401-600 puan arası hastaneler yüzde 50
4) 601-800 puan arası hastaneler yüzde 60
5) 801-1000 puan arası hastaneler yüzde 70
Kurumla sözleşmeli eczaneler eşdeğer ilaçların azami fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşacak fark ücretini, kurumla sözleşmeli optisyenlik müesseseleri de kişinin talep ettiği gözlük cam ve çerçevenin bedeli ile kurumca ödenen gözlük cam ve çerçeve bedeli arasında oluşacak fark ücretini kişilerden talep edebileceklerdir. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez. Sağlık hizmeti sunucularınca, kurumca finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri için talep edilen ücretler, ilave ücret olarak değerlendirilmez.
***
İlave ücret alınmayacak kişiler
SGK ile sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri koşuluyla,
a) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden,
b) 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,
c) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, otelcilik hizmetleri hariç olmak üzere ilave ücret alınamaz.
***
İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri
1- Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
2- Yoğun bakım hizmetleri,
3- Yanık tedavisi hizmetleri,
4- Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
5- Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
6- Organ, doku ve kök hücre nakilleri,
7- Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
8- Diyaliz tedavileri,
9- Kardiyovasküler cerrahi işlemleri,
için SUT'un 3.3.4 numaralı maddesinde sayılan hizmetler ile öğretim üyesi tarafından verilen sağlık hizmetleri dahil olmak üzere, herhangi bir ilave ücret alınamaz.
Otelcilik hizmetlerinde ilave ücret uygulaması sözleşmeli sağlık kurumları, tek yataklı, banyolu, TV ve telefonu bulunan odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için SUT eki EK-8 listesinde yer alan "Standart yatak tarifesi" işlem bedelinin üç katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilir. Günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler sırasında verilen otelcilik hizmeti için ise en fazla SUT eki Ek-8 listesinde yer alan "Gündüz yatak tarifesi" işlem bedelinin 3 katına kadar ilave ücret alınabilir. Otelcilik hizmetleri kuruma fatura edilemez.